Belföld Kékfény Külföld 

Milliárdos kolumbiai drogvagyont mostak tisztára Budapesten

Kábítószer-kereskedelemből származó pénz tisztára mosása és illegális cigarettakereskedelem miatt vádat emelt a Fővárosi Főügyészség egy nemzetközi bűnszervezet 36 tagja ellen.

 

Ibolya Tibor fővárosi főügyész pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint:

A kolumbiai drog nyugat-európai értékesítéséből származó pénz tisztára mosásával foglalkozó bűnszervezetet egy Magyarországon élő egyiptomi férfi és magyar társa irányította egy vietnami állampolgár megbízásából.

 

A szervezet tevékenységének lényege, hogy a Kolumbiából származó, Nyugat-Európában értékesített kábítószer eladásából befolyó pénz eredetét leplezzék. A pénzt autókkal szállították Magyarországra, nagyobb címletekre váltották, majd Szlovákiába vitték, ahol különböző bankszámlákra fizették be, onnan pedig távol-keleti országokba utalták tovább. Ezzel a módszerrel 18 milliárd forintnyi összeget mostak tisztára.

 

A bűnszervezet tagjai emellett külföldi, adózatlan cigarettacsempészettel is foglalkoztak.

Az Ukrajnából és Szerbiából származó, adójegy nélküli cigarettát Magyarországon vásárolták meg, majd egy részét itt, a másik részét az Európai Unió más országaiban adták el. Az illegális cigarettát rejtekhelyes kisteherautókkal, családi utazásokat színlelve szállították vagy dupla falú kamionokba rejtették. A cigaretta értéke 780 millió forint volt.

 

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben, különösen nagy értéket meghaladó pénzmosás, bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett orgazdaság és más bűncselekmények miatt 36 ember ellen nyújtott be vádiratot. A két irányító mellett négy ember végzett szervezési feladatokat, a többi vádlott pedig végrehajtói szerepet töltött be a bűnszervezetben.

 

/ hirado.hu nyomán Patrióta;   Vezető kép (illusztráció): Találtpénz /

 

Kapcsolódó tartalmak