Kékfény Külföld 

Mészárszékké változhat a gázai tüntetéssorozat

Békés demonstrációként hirdették meg, de azonnal elszabadultak az indulatok a Gázai övezetnél a pénteken kezdődött, hathetesre tervezett, “A visszatérés menete” nevű tüntetéssorozaton.

 

Az időzítés nem véletlen, március 30-án, a föld napján a palesztinok arra emlékeznek – ami aztán rendre zavargásokba torkollik –, hogy 1976-ban az izraeli biztonsági erők végeztek hat emberrel, akik a palesztin földek izraeli elkobzása ellen tiltakoztak. Május közepén pedig jön a katasztrófanap (jam an-nakba) nevű gyásznap, Izrael Állam általuk katasztrófaként megélt létrejötte; ha minden a tervek szerint halad, az Egyesült Államok is ekkor költöztetheti át nagykövetségét Jeruzsálembe.

A visszatérés menete előtt Izrael igyekezett híradásokban, a közösségi médián és szórólapokon is megfenyegetni a Gázai övezet mintegy kétmillió lakóját, hogy veszélyes megközelíteni a határkerítéseket. Ennek ellenére már péntek reggel megtörtént az első incidens: egy izraeli tank lelőtt egy palesztin farmert, aki az egyik fél szerint csak a munkáját végezte, a másik szerint robbanószerkezetet telepített a kerítéshez. Az esetet később újabbak követték.

A nap során legkevesebb hét palesztinnal végeztek a biztonsági erők, mintegy ötszázan pedig megsebesültek, többségük gumilövedékektől.

A kerítéssel, fallal, őrtornyokkal körülvett, lényegében teljesen elzárt, alig 365 négyzetkilométeres Gázai övezet izraeli határán öt helyszínen tüntettek, a becslések szerint összesen tizenhétezren. Az izraeli hadsereg nagy erőkkel, köztük száz mesterlövésszel vonult ki, tájékoztatásuk szerint a fő felbujtókat vették célba.

Kérdés, hogy a következő hat hétben is hasonló hőfokon fognak-e zajlani a demonstrációk. A legutóbbi, 2014-es háború óta a Gázai övezet folyamatosan humanitárius katasztrófa fenyegeti: az újjáépítés nem halad, a munkanélküliség negyven százalék fölött van, az áramellátás csak napi néhány órára van biztosítva. Nemrégiben felcsillant a remény az övezetet uraló radikális Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamasz) és a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság kiegyezésére, új választás kiírására, ám két héttel ezelőtt a palesztin miniszterelnök ellen merényletet kíséreltek meg a gázai határnál, ami újra visszavetette a tárgyalásokat.

 

 

/ mno.hu nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak