Belföld Extra 

Megvan az első két Michelin-csillagos étterem Magyarországon

A 2018-as Michelin-gálán a budapesti Onyx lett az első olyan magyar étterem, amely a nemzetközi étteremkalauz mércéje szerint akár egy kisebb kerülőt is megér, ha egy utazó jót szeretne enni.

“Az, hogy elértük a második csillagot, számomra még felfoghatatlan”, mondta az étterem séfje, Mészáros Ádám. ” Még biztos hogy kell egy pár amíg ez tényleg átfut az ember fején, hogy az, amiért dolgozott a csapattal, amit minden elé helyezett, most meghozta a gyümölcsét. és ez egy nagyon jó érzés.”

A Michelin kalauz európai kiadásának gáláját Budapesten tartották, ami azt is jelenti, hogy egy napig Magyarországra figyelt az európai gasztronómia világa. (A legtöbb nagy országban már bejelentették, mely éttermek szerepelnek a kalauzban, Budapesten csak az osztrák, horvát és magyar csillagokat hirdették ki. Viszont itt lehetett először kézbe venni magát a Main Cities of Europe 2018-as kiadványt, vagyis az európai kalauzt.) A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint az Onyx második csillaga az egész magyar gasztronómiának előrelépés.

“A lényege ennek a két csillagnak nem csak a két csillag maga, hanem az egész magyar gasztronómiának az elismerése”, mondta Guller Zoltán. “Ez egy minőségi ugrás, sokkal feljebb lépett a megítélése Budapestnek, Magyarországnak meg a magyar gasztronómiának, azt gondolom ez a legfontosabb üzenete ennek a mai díjnak.”

Az áttörésen kívül jó hír, hogy megőrizte helyét a kalauzban a Costes, a Costes Downtown és a Borkonyha is.

A Michelin-kalauzt évente állítják össze. Szigorú minősítők járják az éttermeket, akik a kiszolgálást és az ételek minőségét is alaposan kiértékelik. A csillag nem egy jól sikerült vacsorának jár, az éttermeket többször is tesztelik, vagyis a kalauz ajánlása azt mutatja, hogy egy adott szintet következetesen hozni tud a hely. Mivel a Michelin eredetileg autós utazóknak készült, ezért a csillagok számának jelentését is úgy határozták meg, hogy az egy csillagos étterem egyszerűen egy jó konyha, a kétcsillagos kisebb kitérőt is megér, míg egy három csillagos hely olyan jó, hogy megér egy külön utazást is.

/Euronews-Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak