Határtalan Közélet Külföld 

Megszavazták az új román kormányt – Ők is megígérték a kisebbségek helyzetének javítását

Jelentős többséggel szavazott bizalmat a román parlament az új szociáldemokrata kormánynak, amelynek tagjai már le is tették az esküt. A bukaresti kabinet 0 százalékos lakáspiaci áfát, és közalkalmazotti béremelést, valamint a romániai kisebbségek helyzetének javítását ígéri.

A képviselők egyenként járultak az urnához a román parlamentben, hogy döntsenek az új kormányról. Az eredményt a képviselőház titkára ismertette:

Az új miniszterelnök a voksolás előtt azt hangsúlyozta, hogy programja a kampányban elhangzott ígéreteket tartalmazza. Grindeanu ezzel az ellenzék bírálatára válaszolt, amely szerint a szociáldemokraták teljesíthetetlen ígéretekkel nyerték meg a parlamenti választásokat.

„Egy normális országban a kormány nagyobb fizetéseket szeretne az embereknek, és nem kisebb fizetéseket, hogy több befektető jöjjön. Egy normális országban a kormány célja mindenekelőtt, az emberek jóléte, és csak azután a külföldi befektetők sikere. Szeretnénk több külföldi befektetőt, de olyanokat, akik jól fizető munkahelyeket biztosítanak a románoknak”

– jelentette ki Sorin Grindenau, miniszterelnök.

Az új kormány a többi közt 0 százalékos áfakulcsot vezetne be a lakáspiacon és 2018-tól 18 százalékra csökkentené a legmagasabb áfakulcsot. Idén és jövőre is 20-20 százalékkal emelné a közalkalmazotti béreket, a minimálbér pedig a négyéves kormányzati ciklus végén elérné az 1750 lejt, azaz átszámítva 119 ezer forintot.

Kapcsolódó tartalmak