Belföld Kékfény 

Megszállta a rendőrség a szcientológusok központját

Házkutatást tart a rendőrség reggel óta a Szcientológia Egyház budapesti központjában, erősítette meg az ORFK kommunikációs szolgálata.

„Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen”

– írták megkeresésre.

A rendőrök nagy erőkkel vonultak a helyszínre, elkerítették és körbezárták a Váci úti épületet.

A nyomozás érdekeire hivatkozva több részletet nem árultak el az akcióról.

A székház, ahol a házkutatás zajlik, a Váci úton, a Gyöngyösi utcai metrómegálló közelében van. A Népszabadság egy tavalyi cikke szerint az épület régen gyárként, majd irodaházként működött. Az ötszintes, hatezer négyzetméteres épület mintegy 1,5 milliárd forintba, a berendezés és a szükséges átalakítások újabb egymilliárdba kerültek. A szcientológusok “sajtófőnöke”, Miklovicz Attila korábban úgy nyilatkozott, hogy

“A pénzt kizárólag hívek támogatásaiból teremtette elő a szervezet, de a felajánlások egy része az Egyesült Államokból érkezett.”

 

Demecs István egyházi vezető a Szcientológiai Egyház központja előtt (Fotó: Bődey János / Index)

Egyház vagy üzlet?

A szcientológiát az amerikai L. Ron Hubbard (1911–1986) alapította az általa kidolgozott áltudományos módszer, a dianetika nyomán. Hubbard műveit a szcientológusok istenítik. A szervezet célja, hogy az egész bolygót “tisztává” tegye, ezért a tagoknak különböző szinteket kell teljesíteniük. Ezért egy csomó pénzt kell fizetniük, minél magasabb szinten vannak, annál többet.

A Szcientológiai Egyház 2011-ben elvesztette egyházi státuszát Magyarországon, ezt azóta sem nyerték vissza. A szcientológia – annak bírálói szerint – nem egyház, hanem pusztán üzleti vállalkozás, ráadásul nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Utóbbi állítást ugyan a titkosszolgálatok soha nem erősítették meg, de sokatmondó tény, hogy amíg az Alkotmányvédelmi Hivatal elődje, a Nemzetbiztonsági Hivatal évkönyveket adott ki, gyakran utaltak benne a szcientológusokra (bár nem nevezték meg őket), azaz a látókörükben van a szervezet. Az ugyanakkor erős túlzás, hogy a szervezet behálózza az országot, mivel amikor még egyházként működhettek, általában ezer alatt maradt azoknak a száma, akik adóik egy százalékát felajánlották a szervezetnek.

A szcientológia köré Magyarországon is számos szervezet épült, ezek egyike az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány, amely a pszichiátriai intézeteket szokta erősen bírálni.

 

Néhány ezren lehetnek idehaza

Becslések szerint a magyarországi szervezetnek négy-ötezer tagja lehet. Egy felmérés szerint a magyarországi hívek túlnyomó többsége városban él, magasan képzett és jól keres, általában műszaki vagy gazdasági beállítottságú. Átlagos életkoruk negyven év körül van.

A Heti Válasz 2007-ben közzétette a lap által 100 legbefolyásosabbnak tartott magyar szcientológus nevét, majd egy évre rá újabb listát tett közzé.

Az, hogy a szcientológusoknál házkutatást tartanak, külföldön is előfordul. 2000-ben például a Szcientológia Egyház párizsi székhelyén volt házkutatás, a rendőrök akkor lemezen őrzött nyilvántartásokat, illetve szervereket foglaltak le. Az azt megelőző évben pedig a belga rendőrök tartottak házkutatásokat a szervezethez kötődő cégeknél

 

/ Index nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak