Belföld 

Meglepetésre Márki-Zay Péter nyert Hódmezővásárhelyen

A szavazatok 100 százalékos feldolgozottsága alapján a függetlenként induló, de valamennyi ellenzéki párt által támogatott Márki-Zay Péter nyerte a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választást. A Csongrád megyei városban Almási István (Fidesz-KDNP) halála miatt kellett kiírni az időközi polgármester-választást.

 

A szavazatok 100 százalékának feldolgozottsága alapján a nem hivatalos végeredmény:

  • Márki-Zay Péter (független): 57,49 százalék (13076 szavazat)
  • Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP): 41,63 százalék (9468 szavazat)
  • Hernádi Gyula: 0,88 százalék (201 szavazat)
  • És volt 92 érvénytelen szavazat.

 

Márki-Zay: Azért a víz az úr!

Életemben nem láttam ennyi felnőtt embert sírni – köszönte meg mindenkinek a győztes, Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely megmutatta: „azért a víz az úr” – mondta. Beavatta közönségét egy titokba, hogy tanácsadói parancsára három beszéddel készült az eredményhirdetésre. Egyet, ha elbukik, egyet, ha kicsit elbukik. Ezeket most kidobjuk – szavait óriási taps fogadta a hvg.hu tudósítása szerint. Ma még van demokrácia, erről szólt a választás – mondta Márki-Zay, majd azzal folytatta, hogy ma Hódmezővásárhelyért dobogott az ország szíve. Gyakoroljuk a demokráciát, szerinte annak köszönhető az eredmény, hogy van internet, a sajtó egy része ugyanis nagyon ellenséges volt vele.

 

Fidesz:

A kiskunhalasi időközi  önkormányzati választáson több mint kétharmados, 68 százalékos támogatással győzött jelöltünk, Juhász György. A hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson férfias küzdelemben alulmaradt jelöltünk egy független jelölttel szemben. A győzteseknek gratulálunk. A Fidesz-KDNP az elmúlt egy évben 17 időközi önkormányzati választáson indult és abból hármat elveszített, 14-et pedig nagy fölénnyel megnyert.

 

Gyurcsány Ferenc, DK:

Ez elsősorban Márki-Zay Péter győzelme. Az ő sikere. Minden más csak ezután jön. Neki gratuláljunk. Tudom, hogy Péter erős fenntartásokkal beszél a baloldalról. De nincs ezzel semmi baj. Ma nem az a kérdés, hogy bal- vagy jobboldali demokraták vezetik a városokat, az országot. Egy kérdés van: lesz-e újra Köztársaság, jogállam, demokrácia, európai polgári világ? És ma jobban hisszük, mint korábban: Igen, normális európai ország leszünk. Mert többen vagyunk, akinek elege van Orbán világából. A folyamatos háborúkból, az állandó lázas állapotból, az értelmes beszéd hiányából. Élni akarunk. Egyszerűen csak élni és nem háborúzni.
Persze, hogy a demokraták között vannak viták. Ez a természetes. De a vita nem háború. Márky-Zay győzelme azt mutatja, hogy több dolog köti össze a demokratákat az Orbán elleni harcban, mint ami elválasztja őket.
Így lehet majd győzni áprilisban is.

 

Karácsony Gergely, MSZP-Párbeszéd:

Ha Hódmezővásárhelyen le lehet váltani a Fideszt, akkor bárhol le lehet, mondta az Indexnek. Az eredmény szerinte igazolja az MSZP-Párbeszéd politikáját, miszerint bizonyos helyeken megéri független jelölteket indítani, illetve hogy összefogás kell. “Ha van összefogás, van győzelem, újra le kell ülni a demokratikus pártokkal egyeztetni az egyéni körzetekről” A kérdésre, hogy a Jobbikkal kell-e egyeztetni, hiszen Márki-Zayt a Jobbikkal együtt támogatták, Karácsony azt mondta, hogy először mindenképp a baloldalon kell megoldani a koordinációt.

 

Momentum:

Gratulálunk Márki-Zay Péternek a választási győzelemhez és sok sikert kívánunk neki a település élén elvégzendő munkához. A hódmezővásárhelyi győzelem egyetlen dolgot bizonyít: ha valóban van tétje a választásnak, a bizonytalanok is elmennek. Csak velük lehet rést ütni a Fidesz pajzsán, ezért a Momentum célja, hogy nekik is reményt adjon. Ahogy azt eddig is mondtuk: rajtunk nem fog múlni a Fidesz legyőzése.

 

Szigetvári Viktor, Együtt:

Történelmi győzelem Hódmezővásárhelyen!!! Gratulálok a minden ellenzéki párt által támogatott, független Márki-Zay Péternek és Vásárhely polgárainak! A mai nap bebizonyította, hogy ha egyetlen esélyes jelölt áll szemben a Fidesszel, akkor az ellenzéki kétharmad sem lehetetlen 2018 tavaszán. A Fidesz kisebbségben van, és bukni fog. Minden ellenzéki pártnak változtatnia kell, aki nem akart eddig együttműködni. Ha van együttműködés az egyéni választókerületekben, Orbánnak nem lesz maradása.

 

Liberálisok:

A Magyar Liberális Párt mindenkinek köszöni, aki részt vett a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson. Különösen nagy örömre ad okot, hogy rekord magas volt a részvétel. Gratulálunk a teljes ellenzék által támogatott Márki-Zay Péternek a győzeleméhez. Márki-Zay sikere azt mutatja, hogy közös erővel sikerülhet a kormányváltás április 8-án. A Fidesz a választási kampányban nem válogatott az eszközökben, hogy győzelemre vezesse jelöltjét, mégis alulmaradt. Az ellenzék által támogatott jelöltet az egész kampány alatt megpróbálták nyomás alatt tartani, őt és támogatóit is nemtelen támadások sorozata érte. Az emberek azonban egyértelműen kifejezték a mai napon, hogy elégedetlenek a kormánypárt politikájával és politikusával is.

 

 

/ PS nyomán Patrióta /

 

 

Kapcsolódó tartalmak