Kékfény Külföld 

Meghalt egy rendőr is az iráni tüntetéseken

A hírügynökségi jelentésekben arról írtak, hogy a rendőrt egy vadászpuskával felfegyverkezett tüntető ölte meg az ország középső részén található Nadzsafábád városában. Rajta kívül egy másik rendőrt is megtámadtak és felgyújtottak Nadzsafábád közelében. Az incidensben további három ember is megsebesült.

Korábban, még a vasárnapi tiltakozásokról beszámolva az iráni állami televízió azt közölte, hogy

„Az elmúlt éjszaka számos városban lezajlott megmozdulásokon sajnálatosan mintegy tíz ember vesztette életét.”

A televízió felvételeket mutatott be több mint 50 városban okozott károkról – feldúlt bankfiókokról, betört kirakatokról, felborított autókról és egy feltehetően felgyújtott tűzoltóautóról –, de részleteket nem közölt a halálesetekről.

 

„Néhány tüntető megpróbálta elfoglalni a helyi rendőrkapitányságokat és laktanyákat, de a biztonsági erők ellenálltak”

– hangzott el a híradásban.

 

Hétfőn azonban tovább nőtt a nyilvánosságra került áldozatok száma, miután a nyugati Hamadán tartomány helyettes kormányzója, Szaíd Sahroki az ISNA hírügynökségnek azt mondta, hogy Tujszerkán városában előző nap meghalt három tüntető az összecsapásokban. Egy helyi hírügynökség korábban arról adott hírt, hogy a délnyugat-iráni Izéh városában vasárnap két embert agyonlőttek egy újabb tüntetésen, többen súlyosan megsebesültek. Az ILNA iráni hírügynökség hétfőn Hedajatolláh Hademi helyi képviselőt idézte, aki közölte:

 

„nem tudom, hogy tegnap a tüntetők lövöldöztek-e, vagy a rendőrség. Az ügyben folyik a nyomozás”

– mondta a képviselő.

 

A Teherántól több mint 300 kilométerre délnyugatra lévő, Loresztán tartományi Dorudban egy tüntetés közben történt balesetben halt meg két ember. Hat tiltakozó egy rendőrőrs elleni támadásban halt meg a közép-iráni Kehderidzsán városban. A beszámoló szerint az összetűzést a tüntetők kezdeményezték, akik fegyvereket akartak rabolni a rendőrkapitányságról. További jelentések szerint a rendőrség tucatnyi városban nyitott tüzet a tiltakozókra. A hivatalos és a közösségi média közléseiből országosan több száz letartóztatásra lehet következtetni.

A közösségi médiában közzétett üzenetekben újabb tüntetésekre hívták az irániakat Teheránban és ötven másik városban. Iránban a megmozdulások csütörtök óta tartanak, az emberek kezdetben csak az áremelkedések miatt mentek az utcára, de később politikai követeléseket is hangoztattak. A tüntetések hétfőre virradó éjjel is folytatódtak, annak ellenére, hogy Hasszán Rohani államfő nyugalomra szólított fel. Kijelentette, hogy az irániaknak jogukban áll bírálni a hatóságokat, de figyelmeztetett, hogy a zavargókra lecsapnak.

„A kormány nem lesz türelmes azokkal szemben, akik kárt tesznek a közvagyonban, megsértik a közrendet és zavargást szítanak a társadalomban”

– jelentette ki Rohani az állami televízióban sugárzott beszédében.

 

/ mno.hu nyomán Patrióta;   Vezető kép: Reuters /

Kapcsolódó tartalmak