Határtalan 

Még mindig üldözik Wass Albert emlékét a románok

Romániában újra hadjáratot indítottak Wass Albert író ellen a hét elején, két fronton is. Az Elie Wiesel Intézet közleményben szólította fel a román hatóságokat, hogy intézkedjenek a háborús bűnösök kultuszának népszerűsítése ellen – mindezt azért, mert a múlt hét végén Nagyváradon Koltay Gábor Adjátok vissza a hegyeimet! című, Wass Albertről szóló dokumentumfilmjével emlékeztek meg az író születésének 110., halálának 20. évfordulójáról.

A román rendőrség sem maradt tétlen, hiszen tájékoztatás címszó alatt levelet küldtek székelyföldi újságoknak (Háromszék, Székely Hírmondó); megpróbálták megfélemlíteni őket, amiért hírt adtak a sepsiszentgyörgyi várfalnál tartott Wass Albert-megemlékezésről.

A rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteket – írta Facebook-oldalán Bedő Zoltán újságíró, a megemlékezés kezdeményezője, ugyanis felhívták az újságírók figyelmét, hogy három hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható a népirtásért, háborús bűnökért elítélt személyek kultuszának népszerűsítése, valamint a fasiszta, legionárius, rasszista vagy xenofób doktrínák, ideológiák, gondolatok nyilvános terjesztése.

Mindennek csak az a szépséghibája, hogy Wass Albertet a kommunista, kolozsvári népbíróság koholt vádai és ítélete alapján tekintik mindmáig háborús bűnösnek.

Sokatmondó, hogy az Egyesült Államok Románia ismételt kérésére sem adta ki az írót, viszont a fia által kezdeményezett rehabilitálást, perújrafelvételt a román legfelsőbb bíróság 2008-ban jogerősen elutasította. Hasonló helyzetben van Nyirő József író is, akit szintén háborús bűnösnek tekint a román állam.

/Magyar Idők nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak