Betolakodók Külföld 

„Meg akarok ölni egy olaszt” – Ölt is a rasszista migráns

Egy kisboltban vásárolt kés, áldozatválasztás, és egy torokra mért csapás: a gyilkos Mechaout vallomása.


„Egy fehér olasz fiatalt akartam megölni. Azért, mert ez szenzáció lenne.” Így kezdődik Said Mechaout, Stefano Leo gyilkosának sokkoló vallomása. Február 23-án, a 27 éves marokkói gondosan választotta ki áldozatát.

Vásárolt egy kést, majd a torinói Murazzi del Po-ra (Torino történelmi belvárosához közeli csónakkikötő a Pó nyugati partján – fordítói megj.) ment és a járókelőket figyelte, várva a „megfelelő embert”.

Az áldozat

„Egy fehérre sújtottam le – elég nekem a nyilvánvaló tény, hogy fiatal és olasz legyen, hogy szenzációt váltson ki” – mondta a La Stampa szerint Mechaquat a rendőröknek a vallomástétel során. „Nekem elég volt, hogy olasz, fiatal és nagyjából az én koromban lévő legyen, akit mindenki ismer, akikkel iskolába jár, aggódnak érte a szülei és így tovább. Nem akármilyen szenzációt okozna. Ránéztem és láttam, hogy bizonyosan olasz. Olyan srácot akartam megölni, mint én, el akartam vágni minden reményétől, a gyermekeitől, a barátaitól és szüleitől.”

Bő egy hónappal a bűncselekmény után a marokkóit – aki honosított olasz az adoptációs folyamat után – beidézték vallomástételre a rendőrkapitányságra. De sem az arcán a letartóztatás során, sem a gesztusain – ahogy a kamerának szégyentelenül ördögszarvat mutat – nyomát se látni a megbánásnak. Azt mondta, hangot hallott a fejében, és ismét meg akar ölni valakit. Aztán rekonstruálta a történteket. Aznap reggel a Vöröskereszt hajléktalanok számára fenntartott szállóján ébredt, majd átszelve várost egy diszkontba ment, ahol 10 euróért egy teljes késkészletet vásárolt. „Magamhoz vettem a legnagyobbat és eldobtam a többit”- mondta. Gyakorolta, hogyan kell az áldozat torkát késsel támadni: „Ez a legbiztosabb módja az ölésnek.” – magyarázta – „Ha hátbaszúrod, az kevésbé biztos, ha a tüdőbe szúrod, akkor sem biztos, hogy megölöd.”

A rasszista  bűncselekmény

A késsel a táskájában ment a Murazzira, a sétányra a Pó folyó partján. „A padon ültem. Néhány cigarettát elfüstöltem. Jöttek-mentek az emberek- mesélte – azért választottam azt a helyet, mert azonnal el lehet menekülni onnan. Gyakran jártam arra vasárnaponként.” Arról a padról figyelte az embereket. Olyan fiatalt keresett, aki „láthatóan boldog”, olyasvalakit, akinek a halála nagy hullámokat keltene. Összevitatkozott egy fiúval, aki a kutyasétáltatás közben fényképeket készített a telefonjával. Ő is lehetett volna az áldozat, de abban a percben túl sok ember volt jelen.
És akkor arra járt Stefano Leo. Fülhallgatóval, napszemüvegben igyekezett a munkába. Nem vette észre, hogy a padon ülő férfi őt nézi, majd föláll és mögé szökell és ahogy elhaladt mellette hirtelen torkába döfte a kést. “Láttam, ahogy levegőért kapkod”-részletezte a nyomozóknak Mechaout. “Néhány lépés után térdre esett és lélegezni próbált. Aztán földre zuhant.”

Ekkor a marokkói gyors lépésekkel elsétált a Via Bavánál lévő villamosmegállóba és felszállt a 16-osra. Elrejtette a kést az elektromos vezetékek közé, majd visszatért az alvóhelyére. Több, mint egy hónapot várt mire feladta magát, amit azért tett, mert nem szerette többé az életet. “Jobb ide bejönni, mint értelmetlenül bolyongani.”-mondta.

“Egy boldog emberre akartam lesújtani.”

Mechaout elmondta a rendőröknek, hogy a marokkói Kourigba városban született. Nagyon fiatalon hazájában feleségül vett egy nőt, majd elvált és később 2012-ben kapcsolata volt egy torinói lánnyal, akitől született egy fia. De a lány elhagyta őt, ezért depresszióba süllyedt. Kevés pénz, alkalmi munkák, és rengeteg düh. Végül a nincstelenek számára fenntartott menedék és a bosszúvágy arra vezette, hogy megtámadjon egy “boldog embert”. “Arra is gondoltam, hogy magamat ölöm meg.” – mondta. – “Az anyatermészet arra késztetett, hogy öljek, így én a gyilkosságon gondolkoztam. Azt mondtam, Torino megfizethet azért, ami Torinóban történt.”

/Patrióta – http://www.ilgiornale.it/news/voglio-uccidere-italiano-poi-marocchino-sgozza-stefano-leo-1672728.html/

Kapcsolódó tartalmak