Belföld 

Még a cigányok háborodtak fel, hogy nem látja őket szívesen a Cserkészet

Örömteli, hogy működik még a Magyar Cserkészet immunrendszere és nem szívesen fogadja soraiba a cigányságot. Nyilván megvan az oka ennek, egyébként egyénileg lehetne cigányok is cserkészek, de amikor egy nagyobb, integrálatlan csoport akar egyszerre csatlakozni hozzájuk, az már problémás lehet. Tudjuk miért: az elcigányosítás itt is megkezdődne és a még megmaradt értékeket is elveszítenék a cserkészek.


A egy borsodi iskola a Magyar Cserkészszövetségben is lehetőséget látott, el is jártak az elmúlt években a szervezet programjaira, és a kitűzött cél az volt, saját cserkészmozgalmuk lehessen. A 168 Óra cikke szerint az történt, hogy mivel a hivatalos cserkészcsapattá alakulás egyik feltétele, hogy az alakuló csapat tagjai együtt táborozzanak a hivatalos cserkészekkel, és a táborban vezetőképzésben is részt vegyenek, akiknek kell, tehát ezért befizette az iskola a diákokat egy ilyen táborba.

Az iskola igazgatója a lapnak azonban azt mondta, amikor a cserkészeknek leesett, hogy a táborozók főleg cigányok lennének, akkor azonnal vissza akarták küldeni a pénzt, indoklásukban pedig “össze-vissza magyarázkodtak”. A pénzt inkább nem vették vissza, mert azt gondolták, majd egy másik táborba elmehetnek, azonban sorra jött az elutasítás, mondván, „ez a tábor bensőséges lesz, csak a mieinknek szerveződik.”

Az országos vezetőséget hiába kérleltük, hogy a borsodiak helyett vállalják el a gyerekeinket más megyék táboraiban (Borsodban jóhogy nem kérnek a cigányokból, amikor naponta megkeseríti az életet a helyi cigányság. Érthető, hogy szeretnének kicsit nyugodtan, maguk között lenni). Kétszer is fogadtak bennünket irodájukban az elmúlt télen, de csak arról beszéltek, hogy sem származásunk, sem hitünk alapján nem illünk a magyar keresztény cserkészek közé – idézi a lap az igazgatót, aki azt mondja, próbálták rábeszélni őket, hogy keressenek maguknak olyan szervezetet, “AMELYNEK SZERVEZETI KULTÚRÁJÁBA JOBBAN BELEFÉRÜNK”.

Azt mondja az iskola igazgatója, hogy szerencsére a francia cserkészek cserkésztábort szerveztek hozzájuk, így ilyenkor egy kicsit ők is cserkészek lehetnek, de máskor nem, mert

“A CSERKÉSZ NÉV HASZNÁLATÁT KÖZBEN MEGTAGADTA TŐLÜNK A MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG, ARRA HIVATKOZVA, HOGY HONLAPUNKON HÍRT ADTUNK A MEGHIÚSULT BORSOD MEGYEI TÁBOROZÁSRÓL.”

Tehát a cserkészszövetség megtagadta tőlük a táborozás lehetőségét, majd amikor erről hírt adtak, még a név használatát is megtagadták tőlük.

/Index nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak