Belföld Bevetési Irány 

Már hogyan “szabadítana” ki bárkit is a TEK Nigériában!?

1-2 hónapba telhet, mire kiszabadítják a magyar túszt – de mégis hogyan? Tehetnénk fel a kérdést… Nyilván csak egy útja van ennek, ami nem egy hősies eposz, mégis úgy adják elő.

Elraboltak egy magyar állampolgárt a nigériai kalózok. A TEK máris haknizik a tévében hogyan fogják kiszabadítani. Mire gondol az átlag néző? Megjelenik valahol Nigériában a fekete TEK-es BTR és egy látványos kommandó akció keretében kiszabadítják a túszt (ha már ott vannak, akkor az összes többit is), jön a magyar légierő csúcsszuper helikopter-köteléke, és felveszi a túszmentőket, meg persze a túszokat is. Erről persze szó sincs. Nézzük meg a híradást, aztán sajnos közölni fogjuk a szomorú valóságot:

“Él és a körülményekhez képest jól van az a magyar tengerész, akit nigériai kalózok raboltak el kedden – közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Hajdu János elmondta, csak a magyar túszról számolhat be felelősséggel, de az ő állapotáról megerősített információk vannak.

Arra a kérdésre, hogy mit tehet ilyenkor a TEK, felsorolta: perceken belül felállt egy krízisközpont a szervezetnél, együttműködnek a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, valamint felvették a kapcsolatot minden olyan társszervvel és szolgálattal, amelynek a segítségére szükség van. Nemzetközi team vesz részt a tárgyalásokon jelenleg – tette hozzá.

“Minden olyan helyet elfoglaltunk ma térben a világban, ahol hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy sikeresen hazahozzuk ezt a magyar embert” – közölte.

Jelezte azt is, minden olyan információt megadnak az érintett családjának, amely átadható, és segít átvészelni ezt az időszakot.

Hajdu János kitért arra is: először azt kell megtudni egy olyan tárgyalásnál, mint a mostani, hogy azokkal tárgyalnak-e, akiknél valóban túszok vannak, azokkal, akiknél a magyar túsz is ott van, ez megtörtént az elmúlt 48 órában, innentől kezdve lehet minden másról beszélni. Arra a kérdésre, hogy mennyi időbe telhet a túsz kiszabadítása, a TEK főigazgatója úgy válaszolt, azt gondolja, egy-két hónap reális idő lehet erre, hat hónapnál elhúzódó ügyről lehet beszélni.

A Reuters brit hírügynökség kedden számolt be arról, hogy hat embert raboltak el egy német konténerhajóról Nigéria partjainál. A Peter Doehle Schiffahrts KG hajózási társaság közölte, hogy kalózok támadták meg a hajót szombaton, amikor Nigéria egyik kikötőjéhez közelített, és hat embert vittek magukkal a legénységből. Emberrablók fogva tartják őket Nigériában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán sajtótájékoztatón elmondta, a helyi és a német hatóságok megerősítették, hogy egy magyart is elraboltak a nigériai kalózok.”

Le kell lőnünk a “poént”: egyértelműen arról van szó, hogy váltságdíjat fizetünk a szerencsétlenül járt magyar állampolgárnak. Nincs is ezzel gond, haza kell valahogy hozni és legfeljebb az USA elitegységeinek lenne meg arra a képessége, hogy egy meredek túszmentő akciót hajtsanak végre, aminek a kimenetele kérdéses lenne. Ez világos, de miért kell nyilatkozgatni, miért kell játszani a nagy kiszabadítást, amikor ez nem más, mint az, hogy minket megzsaroltak, mi meg fizetünk, mert nem tehetünk mást…

/ATV, MTI nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak