Betolakodók Kékfény Külföld 

Majdnem száz “francia” dzsihadista került kurd fogságba

A szíriai kurd erők mintegy száz francia állampolgárságú dzsihadistát tartóztattak le, akik az Iszlám Állam terrorszervezet soraiban harcoltak – közölte szerdán Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter.

 

„Úgy tudjuk, hogy körülbelül százat tartóztattak le a kurdok Szíriában. Még nem tudjuk, hol vannak pontosan, jelzéseket kaptunk”

– fogalmazott a BFM hírtelevízióban a francia diplomácia vezetője.

A korábbi híradások még több száz “francia” dzsihadistáról és több tucat gyerekről szóltak, akiket iraki és szíriai börtönökben tartanak fogva.

Jean-Yves Le Drian megerősítette, hogy a francia dzsihadistákat „a helyi jogi szerveknek kell bíróság elé állítaniuk, Franciaország nem szállítja őket haza”, csak a gyereket fogadja vissza a vöröskereszt közvetítésével.

Szíriában a Rakkát a dzsihadistáktól visszahódító kurd és arab milíciák alkotta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki ernyőszervezet állítja majd őket bíróság elé a tárcavezető szerint, aki ígéretet tett arra, hogy Irakban, ahol a halálbüntetés érvényben van, Franciaország tiltakozni fog minden esetben, ha az állampolgárait halálra ítélik.

„Az ilyen esetekben Franciaország tudatni fogja az álláspontját, legyen szó Irakról vagy más helyről”

– hangsúlyozta a francia külügyminiszter, emlékeztetve arra, hogy jelenleg hét halálraítélt francia állampolgárról tudni a világban, őket az Egyesült Államokban és Indonéziában tartják fogva.

„Hamarosan Irakba utazom és ott is elmondom ezt”

– tette hozzá.

 

Irakban jelenleg három “francia” dzsihadista nőt is fogva tartanak, akik a perükre várnak, de családjuk hazaszállításukat kérte a francia hatóságoktól annak érdekében, hogy Párizsban kelljen bíróság elé állniuk.

Nicole Belloubet igazságügyi miniszter azt jelezte korábban, hogy a francia kormány „közbe fog lépni”, ha a francia dzsihadistákat Szíriában vagy Irakban halálra ítélik.

 

/ Orientalista nyomán Patrióta;   Vezető kép (illusztráció): AFP /

Kapcsolódó tartalmak