Betolakodók Kékfény Külföld 

Libanoni és török állampolgárságú “fiatalok” öltek meg egy német tűzoltót

Sajtótájékoztatón számolt be az augsburgi rendőrség arról az egész Németországot megrázó esetről, amelyben egy karácsonyi vásárról hazafelé tartó tűzoltó halálát okozta egy hétfős, “tinédzserekből” (értsd: migránsokból) álló társaság. A rendőrség mostanra mind a hét “fiatalt” őrizetbe vette. A tettesek gyors felderítésében a tanúvallomások mellett az is sokat számított, hogy a térfigyelő kamerák nagyon jó minőségű felvételeket készítettek a történtekről.

A tűzoltó és felesége egy baráti házaspárral együtt tartott hazafelé pénteken az Augsburg belvárosában tartott karácsonyi vásárból, amikor szembetalálkoztak egy hangosan kiabáló társasággal. A 47 éves tűzoltó rájuk szólt, ebből vita, majd verekedés lett. A tűzoltó a helyszínen meghalt, társát súlyos arcsérülésekkel szállították kórházba.

Az áldozat halálát egyetlen ütés okozta, közölte Gerhard Zintl, augsburgi rendőrkapitány. A kamerafelvételeken az látható, hogy a két társaság először elmegy egymás mellett, majd a tűzoltó visszafordul, mond valamit és a hangoskodó társaság felé indul. Szemben megáll a migráncsok előtt, akik körbeveszik majd az egyik fiatal egy hirtelen mozdulattal, oldalról, teljes erővel fejbe üti. A férfi azonnal összeesett.

A társaság ezután a másik férfira támadt, aki segíteni akart földre került társán. Őt többször fejbe ütötték. A velük lévő két nőt nem bántották, majd elfutottak. Az  eseménysor kb. 20 másodperc alatt zajlott le. A rendőrök perceken belül a helyszínre értek, hamar jöttek a mentők is, de a tűzoltó életét nem tudták megmenteni, meghalt a mentőautóban.

Az augsburgi rendőrkapitány azt mondta: az első vizsgálatok szerint a férfi halálát ez az egyetlen ütés okozta, volt már hasonlóra példa korábban is a kriminalisztika történetében. Nincs arra utaló jel, hogy az ütéshez a tettes az öklén kívül bármilyen más eszközt használt volna.

A rendőrség hétfőre mind a hét “fiatalt” elfogta. Ismét kiemelték, hogy nagy segítségükre voltak a tavaly felszerelt köztéri kamerák, amelyeken jól lehetett követni a menekülő társaság mozgását. Az elfogott fiatalok közül néhánynak már korábban is volt dolga a rendőrséggel, például épp hasonló verekedések miatt.

A gyanúsítottak mindannyian augsburgi születésűek, a koruk 17-20 év. A tűzoltót megütő fiatalnak a német mellett török és libanoni állampolgársága is van. A rendőrségi sajtótájékoztatón azt mondták: a többi gyanúsított is török gyökerekkel rendelkezik, egyikük olasz állampolgár. A tűzoltóra támadó fiatal migráncsot emberöléssel gyanúsítják, a többieket emberölésben való közreműködéssel, illetve a másik férfi megverése miatt súlyos testi sértéssel.

Azt egyelőre nem sikerült pontosan tisztázni, mi hangzott el szóban a két társaság között, mi válthatta ki a verekedést. A rendőrkapitány azt mondta: a kamerák hangot nem rögzítenek, ezt majd a tanúvallomások alapján kell rekonstruálni. A Bild korábban azt írta: a tűzoltó rászólt a betolakodókra, hogy ne hangoskodjanak, ezután következett a verekedés. A rendőrség most úgy látja, a tűzoltó nem követett el törvényellenes cselekményt.

Az augsburgi rendőrséget a közösségi médiában sokan kritizálták amiatt, hogy a körözés kiadásakor nem tettek közzé fotókat vagy kamerafelvételeket a lehetséges elkövetőkről. Emögött sokan azt a szándékot sejtették, hogy a rendőrség nem akart táptalajt adni a honvédő megnyilvánulásoknak. Michael Schwald, Augsburg rendőrségi elöljárója erre azt mondta: semmit nem akartak elhallgatni vagy eltussolni. A nyilvánosság megértését kérte, hogy ilyen esetekben a nyomozás érdekeire való tekintettel még lehet minden információt kiadni. Nyilván ezért mondják, hogy “fiatalok” és “tinédzserek”…

/index nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak