Betolakodók Közélet Külföld 

“Lehet, hogy újra megnyitjuk a menekültáradatot elzáró zsilipet”

Végül is Törökország „nem koncentrációs tábor” – fenyegetőzött Ömer Celik török EU-ügyi miniszter az ARD német közszolgálati rádiónak és televíziónak adott interjújában Brüsszelben.

Celik egyúttal azzal vádolta az Európai Uniót, hogy nem tartja be a márciusi menekültügyi megállapodás kulcsfontosságú pontjait. Példaként a vízumliberalizációt, az uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítását és a szíriai menekültek ellátásához ígért pénzügyi hozzájárulást hozta fel.

Az EU és Törökország márciusban abban állapodott meg, hogy mindkét fél felgyorsítja a vízumliberalizációhoz szükséges intézkedéseket, de Törökország elzárkózik az egyik feltétel, a terrorizmus elleni törvény módosításától. A pénzzel kapcsolatban az Európai Bizottság azt mondja, hogy az összeg jelentős részét már mozgósították, de soha nem volt szó arról, hogy azt a pénzt közvetlenül a török kormány kapja. A márciusi nyilatkozat értelmében az EU 3 milliárd euróval segíti a menekültek törökországi ellátását.

A tárgyalások felgyorsítása helyett az Európai Parlament a felfüggesztést javasolja – kifogásolta a török tárcavezető.

Celik szerint ha az EU továbbra is semmibe veszi az ígéreteit, akkor Törökország számára értelmetlenné válik saját vállalásainak betartása. A márciusi megállapodás értelmében Törökország minden Görögországba illegálisan érkező vagy menekültstátusra nem jogosult embert visszafogad, és a Görögországból Törökországba visszavitt minden szíriai helyett az EU átvesz egy szíriai menekültet Törökországból.

/Ömer Celik -Fotó: Yahoo Singapore Finance/
/Ömer Celik -Fotó: Yahoo Singapore Finance/

Az Európai Unió tagállamává akarunk válni, és úgy véljük, hogy ez Törökországnak és az EU-nak is csak a javát szolgálná – hangsúlyozta Celik.

Az EP nem kötelező határozata a júliusi puccskísérletet követő megtorlások, a sajtószabadság, a parlamenti ellenzék és a demokratikus jogrend elleni törökországi intézkedésekre hivatkozva javasolja a csatlakozási tárgyalások felfüggesztését Törökországgal.

/Alfahír nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak