Plusz 

Lassan elfogyhat a levegő a múlthéten eltűnt tengeralattjárón

A mentés kritikus szakaszba ért a bajba került 44 tengerész számára, mert ha a San Juan hét nappal ezelőtt elmerült, akkor mostanság fogyhat el a fedélzetén lévő oxigénkészlet. Az argentin hatóságok ezért fokozták kutatási műveleteket.

A keresésben négyezer ember vesz részt az északról déli irányban mintegy ezer kilométer hosszú, nyugat felé pedig mintegy 500 kilométer széles, Franciaországnyi területen.Tizennégy hajót és négy repülőgépet vezényeltek oda, a kutatásban Brazília, Chile, az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia is besegít.

London csütörtökön egy repülőgépet irányított Argentínába, fedélzetén különleges, koncentrált oxigént, légtisztító eszközöket, vizet és élelmiszert tartalmazó konténerekkel, amelyeket el lehet juttatni a tengeralattjáró legénységének.

 

Szokatlan zajt érzékeltek a tengeralattjáró eltűnése előtt

“Szokatlan zajt, ‘hidroakusztikus anomáliát’ rögzítettek egy hete abban térségben, ahol akkoriban eltűnt a San Juan argentin tengeralattjáró három órával utolsó bejelentkezését követően”

– közölte szerdán az argentin haditengerészet.

 

Enrique Balbi, az argentin haditengerészet szóvivője elmondta, hogy:

“A furcsa hanghatást a tengeralattjáró utolsó bejelentkezésének helyszínétől 30 tengeri mérföldre északra észlelték.  A ‘hidroakusztikus anomáliát’ egy egyesült államokbeli intézet rögzítette, de erről csak most értesítette az argentin hatóságokat. Valószínűtlen, hogy a tengeralattjáró felrobbant volna, mert egy akkora detonáció nem maradhatott volna észrevétlen.”

Hozzátette:

“Három hadihajó van útban a szóban forgó térségbe.”

 

Kapcsolódó cikkek:

 >>Eltűnt egy argentin tengeralattjáró a teljes legénységgel<<
 

/ Origo nyomán Patrióta;   Vezető kép: SkyNews /

 

Kapcsolódó tartalmak