Külföld 

Kurdpárti tüntetők megzavarták a német kormányszóvivői tájékoztatót

Megzavarták hétfőn Berlinben a német szövetségi kormány tájékoztatóját a kurd nemzet mellett kiálló tüntetők, akik a Szíria kurdok lakta északi részén indított török hadművelettel kapcsolatban demonstráltak.

 

Az öt férfi a tájékoztató első percében berohant a tájékoztató helyszínére, a magasba emelt transzparenseket, és elkezdte skandálni a rajtuk olvasható feliratokat, amelyek szerint Németországnak le kell állítania a Törökországba irányuló hadiipari exportot, és a török hadsereg német gyártmányú harckocsijait ki kell vonni „Kurdisztánból”. Az egyik transzparensen a Kurd Népvédelmi Erők (YPG) nevű fegyveres szervezet jelképe volt látható.

A sajtótájékoztatót vezető újságíró tiltakozott a megmozdulás ellen és távozásra szólította fel a tüntetőket. A maszkot, vagy sapkát és napszemüveget viselő férfiak néhány perc után kivonultak a teremből.

 


 

Az eset a berlini kormányzati negyed egyik irodaépületében, a Bundespressekonferenz (szövetségi sajtókonferencia – BPK) nevű újságíró szervezet termében történt, ahol Angela Merkel kancellár szóvivője és a minisztériumok szóvivői válaszolnak a szervezet, illetve a külföldi tudósítók egyesülete tagjainak kérdéseire.

Ilyen tájékoztatót rendszerint hetente háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken tartanak. Az esemény akkor ér véget, amikor az újságírók kifogynak a kérdésekből. A tájékoztatókat a BPK vezetőségének mindenkori ügyeletese vezeti. Hasonló incidens nem fordult elő az utóbbi években.

A török hadsereg január 20-án indított hadműveletet az YPG ellen Szíria Törökországgal határos részén. Ankara az Olajág nevű hadművelettel vissza akarja szorítani a kurdokat, hogy úgynevezett biztonságos zónát alakítson ki a határvidéken mintegy 30 kilométeres mélységben.

A hadművelet Németországban is felerősítette a törk-kurd ellentétet, kezdete óta számos tüntetést tartottak ellene, és mellette.

 

/ mno.hu nyomán Patrióta /

 

 

Kapcsolódó tartalmak