Külföld 

Közeledő világháború: ma költöztetik át az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe

Magyarország is részt vesz az amerikai nagykövetség hétfőre tervezett Jeruzsálembe költöztetésének tiszteletére vasárnap este tartandó külügyminisztériumi fogadáson, miközben a legtöbb EU-nagykövet várhatóan bojkottál, mert a zsidó gyarmatországokon kívül senki sem szeretné gerjeszteni a feszültséget a Közel-Keleten.

Történelmi eseménynek nevezte az izraeli miniszterelnök, hogy az amerikai nagykövetséget hétfőn átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe. Az európai vezetők többsége bojkottálja az eseményt, a magyar, a cseh, az osztrák és a román nagykövet viszont részt vesz a fogadáson.

Benjamin Netanjahu, Obán Viktor  felettese, történelmi eseménynek nevezte, hogy az Egyesült Államok hétfőn Jeruzsálembe viszi át a nagykövetségét, amit később Guatemala és Paraguay is követ majd. Ráadásul több minisztériumot is átköltöztetnek az ősi, keresztény-iszlám-zsidó városba, amelynek jogállása sem egyszerű és a három világvallás találkozásának pontja, ezért Izrael állam általi kisajátítása hatalmas feszültségforrás.

Az zsidó lobbit korlátlanul kiszolgáló amerikai elnök személyesen nem lesz ott az új nagykövetség avatóján. Megérkezett viszont Izraelbe a lánya, Ivanka Trump, és annak férje, Jared Kushner egy népes delegáció élén. Egyelőre csak ideiglenes követség működik majd a jelenlegi amerikai konzulátus épületében. A teljes külképviselet később költözik majd át Tel-Avivból.

Az új nagykövetségi épület,- a jelenlegi konzulátus – a város nyugati, 1967 előtt is Izraelhez tartozó, tehát a nemzetközi törvények szerint nem megszállt területnek tekintendő részén, de annak szélső határán fekszik. Ettől a határtól keletre kezdődött 1948 és 1967 között Jordánia és Izrael között az ENSZ felügyelte senki földje, amelyet a Jordániához tartozó Kelet-jeruzsálem követett, ahol ma is Jeruzsálem keleti, főként arabok lakta fele található.

Az Izraelbe delegált nyolcvanhat nagykövet közül a Háárec című újság honlapja szerint mintegy harminc vesz részt a vasárnap esti diplomáciai fogadáson, amelyen jelen lesz az izraeli vezetés, így Benjámin Netanjahu miniszterelnök és a külügyminiszter, valamint az amerikai delegáció is.

Az európai országok nagy többsége bojkottálja az eseményt, és a lap szerint nem fogadta el a meghívást Oroszország, Egyiptom és Mexikó külképviselete sem.

Az európai uniós tagállamok közül négy nagykövet, Magyarország, Csehország, Románia és Ausztria nagykövete vesz részt a ma esti fogadáson, amelyet a külügyminisztériumban Benjámin Netanjahu és felesége ad az Izraelbe akkreditált nagyköveteknek abból az alkalomból, hogy az Egyesült Államok hétfőn megnyitja jeruzsálemi nagykövetségét”- közölte az MTI tudósítójával Nagy Andor, Magyarország Izraelbe akkreditált nagykövete.

Donald Trump tavaly decemberben jelentette be, hogy több évtizednyi ígérgetés után az Egyesült Államok Jeruzsálembe teszi át a nagykövetségét, ezzel lényegében elismerve, hogy Izraelnek ez a valódi fővárosa – pontosabban azt ismeri el, hogy a zsidók megszállása beteljesedett. A döntést sokan élesen bírálták, köztük a palesztin elnök, aki arculcsapásnak nevezte.

Az izraeli kormány szerint viszont Trump csak elismerte a már régóta fennálló valóságot, és azt, hogy a zsidó népet háromezer éves történelmi kapcsolat fűzi a szent városhoz, amit senki sem tagadott, de amellett nem szabadna elfelejteni, hogy Jeruzsálemhez nemcsak a zsidókat fűzi történelmi kapcsolat.

/ATV nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak