Belföld Betolakodók 

Közel félmilliárd jut a kóser zöldségtermesztés fejlesztésére

Egyetért a kormány a kóser zöldségtermesztéssel és -feldolgozással kapcsolatos beruházások támogatásával – derül ki a mai Magyar Közlönyből. Ezért összesen 450 millió forintot biztosit a kisvárdai kóserpalánta-nevelde fűtésének, valamint a Fényeslitke külterületén tervezett zöldségfeldolgozó üzem és logisztikai központ fejlesztésének támogatásának előkészítésére.

 

A forrást az állami tulajdonban lévő Concordia Közraktár Kereskedelmi Zrt.-tőkejuttatásként biztosítják a beruházást végrehajtó Agro Rehab Nonprofit Kft.-nek. A Kft. tulajdonosa ugyanis a Concordia Zrt.

A Világgazdaság tavaly december végén írta meg, hogy egy hét alatt kétszer is megemelte az állami tulajdonos a Concordia Zrt. alaptőkéjét: először 10 millió, majd 50 millió forinttal, így végeredményben az 2,13 milliárd forintra nőtt.

A készpénzes juttatásból 671,198 millió forintot kapott arra, hogy megvegye a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft. agrárcégét, az Agro Rehab Nonprofit Kft.-t. A második lépcsőben átutalt hárommilliárd forintot pedig az új szerzemény „megtérülő beruházásokat bemutatott fejlesztéseihez” nyújtotta az állami vagyonkezelő, „a kft.-ben való későbbi tőkeemelésre”.

Az Agro Rehabot 2014 áprilisában alapította a Főkefe, kifejezetten mezőgazdasági termelésre és értékesítésre. A megváltozott munkaképességű embereket is foglalkoztató cég a kóserüzletágban épített ki pozíciókat. Az általuk fóliában termesztett zöldségek kóser voltát elsősorban a rovarmentesség jelenti.

Az Agro Rehab tavaly októberben nagyon jó piaci lehetőségekről adott hírt, akkoriban kapott engedélyt arra, hogy az Egyesült Államokba is beszállíthassa a termékeit.

 

/ Világgazdaság nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak