Belföld Közélet Vélemény 

Korlátozza a külföldön dolgozó magyarok szavazati jogát a FIDESZ

Hatalmas vitákat generál a külföldön élő, dolgozó vagy született magyar állampolgároknak, joga van-e szavazatával befolyásolni az anyaországi történéseket. Alább olvasható a Magyar Nemzet elemzése. 

 

A Nagy-Britanniában dolgozó magyarok számára nyílnak rövidesen új, „nem önálló képviseletek” Manchesterben és Edinburghban (ahogy más országok nagyvárosaiban is az ottani magyar közösségek számára). A jelek szerint azonban a kormány figyel arra, hogy ezzel ne bővítse a nemzeti együttműködés rendszerével amúgy az átlagosnál nagyobb arányban elégedetlen magyarok választási lehetőségeit. Ezeken a helyeken ugyanis eddig alig ismert „kategóriát”, alkonzulátusokat nyitnak meg – tudta meg a Magyar Nemzet. Így előfordulhat, hogy ott a magyarok majd nem is szavazhatnak a választások idején.

A hétfőn tartott őszi misszióvezetői értekezleten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt arról, hogy a választás óta 20 új misszió nyitott meg.

Emellett számos „nem önálló képviseletet” nyitnak olyan városokban, ahol nagy létszámú magyarság él vagy utazik. Példaként épp Manchestert és Edinburgh-t említette. Az viszont akkor nem derült ki, hogy pontosan milyen képviseletekről lehet szó. A szocialista Ujhelyi István európai parlamenti képviselő kérdésére adott, keddi keltezésű válaszában azonban Szijjártó Péter azt írta: „a konzuli szolgálat külképviseleti létszámának növelésén túlmenően londoni követségünk konzuli leterheltségét is rövidesen csökkentjük: 2018 elején Edinburgh mellett Manchesterben is alkonzulátust hozunk létre”. Csakhogy ez az intézményi forma nem szerepel még a Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapján, a külképviseletek címszó alatt sem; ott felsorolnak nagykövetségeket, főkonzulátusokat, konzuli hivatalt, továbbá szó van tiszteletbeli konzulokról, sőt konzuli irodáról és képviseleti irodáról is, de alkonzulátusról nem. A kérdés azért is fontos, mert a külföldön dolgozó magyaroknak sokszor több száz kilométert kell utazniuk ahhoz, hogy a választáson vagy épp egy népszavazáson élhessenek állampolgári jogaikkal. Ők csupán személyesen a külképviseleteken szavazhatnak, szemben a magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni magyarokkal, akik levélben is leadhatják voksaikat.

 

Ilyen sorok voltak a 2014-es választáson.

Nyilván az utazási nehézségek miatt az unió különböző országaiban dolgozó, becslések szerint 600 ezres magyar közösségnek csak kis hányada vesz részt a választásokon, ami kapóra jön a Fidesznek. 2014-ben például a parlamenti választáson a külképviseleti szavazás alig 24 ezer embert mozgatott meg, a tavaly októberi népszavazáson pedig kevesebb mint 10 ezret. Pedig a választási „kedvük” nyilván nem marad el a magyarországi átlagtól. Az alkonzulátusokkal kapcsolatban kerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, de kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk választ. Így nem tudni, hogy az új képviseleti rendszer valóban kizárja-e a szavazásból a külföldön dolgozókat.

Némi támpontot adhat, hogy tavaly márciusban a kormányzati honlapon az állt, már nyitottak egy alkonzulátust San Franciscóban – épp a nyugati partvidéken élő magyarok érdekében. Az eseményről Magyar Levente államtitkár nyilatkozott is az állami hírügynökségnek. A tavaly októberi népszavazáson azonban – azaz bő fél évvel az első alkonzulátus megnyitása után – az Egyesült Államok négy nagyvárosában is lehetett szavazni, csak éppen a frissen nyitott San Franciscó-i alkonzulátuson nem – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján szereplő listából.

– Nincs kétségem afelől, hogy a külügyi apparátus, azaz a külügyi szakemberek a legtöbb lehetőséget adnák meg a kint dolgozó magyaroknak, de ez „masszív politikai kérdés” – fogalmazott lapunknak Ujhelyi István az alkonzulátusokkal és a szavazási lehetőséggel kapcsolatban. A szocialista EP-képviselő, a párt alelnöke – aki korábban az Edinburgh-ban és Manchesterben élő magyarok érdekében sürgette képviseletek nyitását, és az ő kezdeményezése az edinburgh-i lépés – kiemelte: nem tudni, hogy az alkonzulátus kategória pontosan mit takar. Lehet, hogy csak egyfajta „postafiók” vagy kormányablak jön létre bizonyos ügyek intézésére, szavazási lehetőség nélkül. Ha Orbánék ezt a tömeget a Fidesz számára potenciális szavazóbázisnak tekintenék, akkor nyilván ugyanúgy megadták volna számukra a levélben szavazás lehetőségét, mint annak a külhoninak, aki a magyar határtól akár csak néhány kilométerre él. Szerinte az alkonzulátus nem válasz az országot elhagyó, „lábával szavazó” 600 ezer magyar követelésére – tette hozzá.

Magyar Nemzet Online nyomán Patrióta.info

 

Kapcsolódó tartalmak