Kékfény Külföld 

Könnygázt vetettek be a szélsőbaloldali rendbontók ellen az athéni parlament előtt

Könnygázt és villanógránátokat vetettek be a rendőrök a görög parlament épülete előtt hétfőn, mert a békésen tüntetők tízezres tömegéből mintegy száz szélsőbaloldali rendbontó vált ki és Molotov-koktélokkal, festékkel töltött zacskókkal és kövekkel dobálta meg őket – számolt be a görög televízió a történtekről.

 

Görögországban a sztrájktörvény tervezett szigorítása ellen vonultak az utcákra az emberek. Sok munkavállaló egyébként részt vett a hétfőre meghirdetett egésznapos sztrájkban. A munkabeszüntetés többek között a tömegközlekedést és a légi forgalmat is érintette. Athénban egész napra leállt a tömegközlekedés, és részben a belföldi légi-közlekedés.

Az athéni törvényhozás időközben elfogadta a válságellenes program keretében az újabb megszorításokat tartalmazó törvénymódosítást, amelynek értelmében a sztrájkjogot is korlátoznák.   


Alekszisz Ciprasz görög kormányfő hétfőn arról biztosított,  hogy az utolsó ilyen jellegű intézkedésekről van szó. Mint mondta, Görögország egy hajszálnyira van attól, hogy megszabaduljon nemzetközi  pénzügyi gyámság alól.

Ciprasz korábban ismételten hangsúlyozta, hogy végrehajtják a reformcsomagot. Az athéni vezetés reményei szerint ugyanis Görögország 2018 augusztusától, a mostani válságellenes program lezárultával ismét önállóan juthat kölcsönhöz a nemzetközi pénzpiacokon.

 

/ atv.hu nyomán Patrióta;   Vezető kép: Reuters /

Kapcsolódó tartalmak