Belföld 

Komplett választókerületek lépnek át a Jobbikból a Toroczkai-féle Mi Hazánkba

Felpörögtek az események a hazafias oldal pártpolitikájában: a Jobbik amortizálódása úgy tűnik megállíthatatlan és a párt létét fenyegeti. Legalábbis a vidéki pártstruktúra teljes elvesztése látszódik, a budapesti vízfej további erősödését előidézve. Komplett választókerületek szűnnek meg vagy lépnek át a Toroczkai László és Dúró Dóra nevével fémjelzett, Mi Magunk kezdeményezésből kinőtt Mi Hazánkba, ami június 23-án bont zászlót Ásotthalmon.

Egyre több a Jobbikból kilépő

Sorra szűnnek meg a vidéki alapszervezetek. Gyakorlatilag nincs olyan régió és választókerület, amit ne ért volna el a kilépési hullám. Sokan csak csendben távoznak, sok alapszervezet feloszlatása be sem került a hírekbe, mert az érintettek nem hozták nyilvánosságra. Mi is tudunk olyan alapszervezetekről, amiket úgy oszlattak fel, hogy nem volt belőle hírverés. Azonban egyes középszintű vezetők Facebook-bejegyzésben tájékoztatnak a kilépésükről és a kialakult helyzetről. Dobrocsi Lénárd is így tett, aki számszerűen is beszámol a kilépések nagyságáról. Mint írja, 9 szervezetből 7 feloszlott, 1 később dönt a továbbiakról:

A kilépések nemcsak a helyi tagokat és alapszervezeteket érintik, hanem a párt önkormányzati, megyei képviselőit is. Eddig 29 mandátumot vesztett el a Jobbik, pontosabban még csak ennyiről szereztünk tudomást a leggyorsabban kilépők közül.

A Jobbik egyre több települési és megyei önkormányzati képviselője lép ki a pártból, illetve a sort a polgármesterek kezdték: Toroczkai László (Ásotthalom) kizárását követően Ferenczi Gábor (Devecser), Dócs Dávid (Cserháthaláp), Hiér Judit (Kup), Csicsai László Viktor (Kereki), Szél Csaba (Nagytőke) szakít településvezetőként a párttal, és ott lesz a 23-ai zászlóbontón Vajda Norbert, Végegyháza polgármestere is, illetve még többen fontolgatják csatlakozásukat. A megyei közgyűlésekben is elindult a kilépési hullám: Árgyelán János (Fejér, frakcióvezető), Havasiné Molnár Erzsébet (Nógrád), Orbán Imre (Veszprém), Pasztorniczky István (Borsod-Abaúj-Zemplén), Sebestyén Éva (Fejér), Szmik Lajos (Győr-Moson-Sopron) és Szőcs Norbert (Baranya) megyei közgyűlési képviselő kilépéséről van eddig tudomásunk, de nem mindenki veri nagydobra döntését. A települési önkormányzati képviselők közül eddig tudomást szereztünk Brezsnyánszki Zoltán (Kisláng), Csákány Annamária (Kapuvár), Dobrocsi Lénárd (Balassagyarmat), Erdei Béla (Legénd), Ferencz Gergő (Kapuvár), Gombkötő János (Karancskeszi), Juhász Szilárd (Lőrinci), Molnár András Kadocsa (Tüskevár), Pajor Tibor (Újpest), Pál Béla (Budakalász), Papp Norbert (Felsőpakony), Pasztorniczky István (Sátoraljaújhely), Pintér Attila (Józsefváros), Sebestyén Éva (Cece), Szmik Lajos (Győrújbarát) és Tóth Tibor (Kisláng) Jobbikból való kilépéséről, de sokan most készítik elő döntésüket, egyeztetik más jobbikosokkal, hogy együtt lépjenek, vagy épp megvárják vele az ásotthalmi zászlóbontást, s utána jelentik be.

Információink szerint az elmúlt két évben is már több tucatnyi önkormányzati képviselő távolodott el a párttól, pontosabban távolodott el a párt tőlük. Többségük nem jelentette be nyilvánosan, a csalódottság legtöbbször inaktivitást okozott az alapszervezeteknél csakúgy, mint a képviselőknél, legalábbis az országos politika viszonylatában. A pártból kilépett Szmik Lajos Győr-Moson-Sopron megyei alelnök (mellesleg a megyei közgyűlés tagja és Győrújbarát egyéni körzetben nyert képviselője is) szerint még csak azt sem lehet mondani, hogy a radikálisok kiszorítása, háttérbe szorítása történt volna, mert ő például soha nem tartozott a kifejezetten radikális vonalhoz. „Ahogy én látom, ami történik most, az a kifizetőhelyek átvétele” – fogalmazott a PS-nek.

Mi Hazánk néven bontanak zászlót Toroczkaiék

A regionális igazgató kitálal: már a tisztújításkor sem volt 4000 tagja a Jobbiknak

Miközben a Jobbik politikusai hol 15, hol 20 ezer Jobbik-tagról beszélnek, a párt regionális igazgatójaként el kell áruljam, hogy már négyezer tagja sincs a Jobbiknak, s ezt a kongresszusi számok is alátámasztják: jóindulattal számolva is csak 3975 tagot takar a küldöttek száma – írja közleményében Szőcs Norbert, a Jobbik regionális igazgatója.

401 alapszervezet élt a jelölési jogával, és 556 küldött jelent meg a legutóbbi kongresszuson, ami a két évvel korábbihoz képest visszaesést mutat a csalódások okozta lemorzsolódások miatt (ráadásul az igazi kilépési hullám csak most kezdődött), pedig most egy sokkal izgalmasabb küldöttgyűlés volt, amire szinte minden működőnek tekinthető szervezet küldött résztvevőt. Az Alapszabály szerint “A Kongresszusba minden alapszervezet a küldöttválasztó taggyűlésén minden megkezdett 10 fő után, egy újabb küldöttet választhatnak.” Tehát egy 3 fős alapszervezet is egyet, egy 11 fős már kettőt. A 155-ös küldötti többlettel úgy számolhatunk, hogy ennyi szervezet volt tíz fő felett. Illetve mivel az Alapszabályunk 101. §-a szerint a Kongresszuson szavazati joggal részt vesznek az Országos Elnökség tagjai és a gazdasági igazgató, ezt a 9 küldöttet leszámítva 146-os többlet marad. Ezeknél átlagosan 15 fővel számolva 2190 tag lehet, míg a maradék 255 szervezetnél átlagosan és jóindulattal 7 fővel számolva papíron is csak 1785, azaz összesen 3975 tag van. De ha egyszerűbben számolunk, s az 547 szervezeti küldött mindegyike mögött átlagosan csak 5 embert veszünk (a minden megkezdett tíz tag utáni egy küldött logikája alapján), akkor pusztán 2735 tagot kapunk.

Ráadásul ők is csak papíron tagok, nagyon sokan a Jobbikban való csalódás miatt már az elmúlt években lemorzsolódtak, vagy nyugatra vándoroltak megélhetési okokból. A regionális igazgatóknak a pártigazgató által vezetett munkaértekezleteiről azt is pontosan tudom, hogy maga a párthivatalunk sem számol több taggal, azt meg minden képviselőjelöltünk tapasztalhatta, hogy a kampányban választókerületenként is ennek megfelelő számú aktív tagunk volt. A kongresszusra való jelölések során ráadásul történtek visszaélések, jogtalanul delegált pluszküldöttek elfogadása is. Pl. Vona Gábor alapszervezete, a gyöngyösi is úgy delegált 3 küldöttet, hogy valójában csak 19 a taglétszámuk, még a jegyzőkönyvükbe is 19 fő került bele (mint nem teljesen jelen lévő össztaglétszám), így csak 2 küldöttre lett volna jogosult a Sneider Tamást támogató alapszervezet.

/Kuruc nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak