Belföld Határtalan 

Kiutasították az ukránok a magyar konzult – itt a válasz rá

Egy orosz híroldal számolt be elsőként arról, hogy Magyarország konzulját kiutasították Ukrajnából, valóra vált a soviniszta fenyegetőzést. 

Magyarország válasza:

Válaszként Magyarország is kiutasított egy ukrán kozult, ezt Szijjártó Péter jelentette be.  Szijjártó azt mondta, Magyarország a jó kapcsolatokban érdekelt minden szomszédos országgal, de az elmúlt hónapokban Ukrajna folyamatosan élezte a konfliktust Magyarországgal.

Csütörtökön bekérették a tárcához a budapesti ukrán nagykövetet, és közölték vele, hogy 72 órán belül el kell hagynia Magyarországot egy, a budapesti ukrán nagykövetségen dolgozó konzulnak – mondta Szijjártó Péter.

Korábban írtuk:

A cikk angol nyelvű változatát ide kattintva olvashatják. Az Index cikke szerint:

Az ukrán külügyminisztérium nemkívánatos személlyé nyilvánította a beregszászi magyar konzult, akinek 72 órán belül el kell hagynia az ország területét.

A tájékoztatás szerint a tárca a Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövetnek átadott jegyzékben közölte, hogy a beregszászi diplomata a tisztségével összeegyeztethetetlen tevékenységet folytatott, ezért a konzuli kapcsolatokról szóló 1963-as bécsi egyezménnyel összhangban távoznia kell az országból. A közleményben nem szerepel a kiutasított konzul neve.

Az ukrán külügyminisztérium szerint a kijevi vezetés arra számít, hogy a magyar fél a továbbiakban tartózkodni fog mindenfajta barátságtalan lépéstől az Ukrajnához fűződő kapcsolatokban, a kiküldött tisztségviselői pedig a törvénysértésektől.

Beregszászon egy rejtett kamerás határőr filmezte le az állampolgári eskütételt, amely után az ukrán külügyminiszter közölte, hogy nem zárja ki a beregszászi konzul kiutasítását, amennyiben a magyar fél nem hívja vissza.

A magyar külügy később közölte,  nem hív vissza sem főkonzult, sem konzult Beregszászról, “akárhogy is javasolják ezt az Ukránok”

/Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak