Közélet Külföld 

Kiutasított 15 kubai diplomatát az USA

Kiutasított 15 kubai diplomatát az Egyesült Államokból a Trump-vezetés. A lépést az amerikai külügyminisztérium azzal indokolta, hogy Havanna nem védte meg a Kubában dolgozó amerikai diplomatákat a rejtélyes akusztikus támadástól.

Az amerikai külügyi szóvivő, Heather Nauert cáfolta, hogy Washington intézkedése retorzió lenne:

“Ez nem büntetés. Hadd fogalmazzak tisztán Kuba felelősségét illetően. A Bécsi egyezmény értelmében Kubának ügyelnie kell diplomatáink és a diplomata családok biztonságára”

– mondta sajtótájékoztatóján a szóvivő.


Forrás: EuroNews
Az intézkedés előzménye, hogy a Havannában dolgozó amerikai diplomaták közül több mint huszan szenvedtek megmagyarázhatatlan tünetektől.

A kubai külügyminiszter, Bruno Rodriguez elfogadhatatlannak nevezte a washingtoni lépést:

“Az Egyesült Államok által szolgáltatott információk alapján a kubai szakértők bizottsága arra a következtetésre jutott, hogy az információ nem elégséges, illetve az incidenst nem lehet egyértelműen tisztázni, ha az érintett amerikai személyeket és az őket vizsgáló amerikai orvosokat nem kérdezhetik közvetlenül a kubai hatóságok és szakértők.”

– reagált Bruno Rodriguez.

A rejtélyes tünetek jelentkezése után kezdett vizsgálódni az amerikai fél, és a múlt héten az Egyesült Államok diplomatáinak több mint felét visszahívta Kubából.

Kubában az amerikai vízumok kiadására így hiába vártak sokan, akiknek már időpontjuk volt a követségen.

/ EuroNews nyomán Patrióta;   Vezető kép: progresoweekly.us /

Kapcsolódó tartalmak