Plusz 

Kína sikeresen tesztelte a rakétaelfogó rendszerét

A pekingi vezetés bejelentette, hogy sikeresen tesztelte az első szárazföldi ballisztikus rakétaelfogó rendszerét. Elemzők szerint erre a lépésre a bizonytalan észak-koreai helyzet miatt volt szükség.

 

A közép-hatósugarú ballisztikus rakétákat még a levegőben megsemmisíteni képes elfogó rendszert a hétfőn próbálták ki először és a kínai Védelmi Minisztérium közleménye szerint elégedettek az eredménnyel.

Chang Wanquan, a pekingi honvédelmi tárca vezetője kijelentette, hogy

“A teszt kizárólag védelmi célokat szolgál és nem irányul egyetlen külföldi hatalom ellen sem.”

Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy Kínának erre a lépésére az egyre feszültebbé váló észak-koreai helyzet miatt került sor.

Egyes elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a Phenjan és Washington között elmérgesedett viszonyt befolyásolni fogja Pekingnek ez az egyoldalú akciója.

A kínai politikai elit a rakétaelfogó rendszer tesztelésével ugyanakkor informálisan üzent Amerikának és Dél-Koreának.

Peking aggodalmai ellenére az Egyesült Államok rakétapajzsot telepített Dél-Koreába, hivatalosan ez a phenjani rezsim ellen irányul, de teljesen egyértelmű, hogy Kína elrettentését is szolgálja.Donald Trump elnök nemrég az “Unió helyzetéről szóló beszédében” kijelentette, hogy a Kim Dzsongun vezette rendszer egy kegyetlen diktatúra.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) információi alapján Észak-Korea néhány hónapon belül kifejleszthet olyan rakétákat, amelyek elérik az Egyesült Államok nyugati partvidékét.Phenjan pár hete azzal büszkélkedett, hogy már rendelkezik ilyen rakétákkal, de Washington szerint a kommunista „remete-állam” csupán blöffölt.

A Trump-adminisztráció Észak-Korea nukleáris ambícióit a világbéke elleni első számú provokációnak nevezte. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a diplomáciai megoldás híve és azt akarja elérni, hogy Phenjan üljön vissza a tárgyalóasztalhoz.

Véleménye szerint így lehetne korlátozni Észak-Korea nukleáris programját.

Tillerson kijelentette, hogy a phjongcshangi téli olimpiai játékok alatt Mike Pence alelnök vagy más magas rangú washingtoni tisztviselő akár találkozhat is a phenjani adminisztráció képviselőivel Dél-Koreában.

 

/ Origo nyomán Patrióta;   Vezető kép (illusztráció): CNBC /

 

 

Kapcsolódó tartalmak