Külföld 

Kim Dzsongun elhagyta Észak-Koreát?

Meg nem erősített sajtóértesülések szerint Kim Dzsongun előre be nem jelentett látogatást tett Pekingbe, írja a The Guardian. Ha igazak a hírek, akkor az észak-koreai kommunista diktátornak ez az első hivatalos külföldi útja, mióta 2011-ben átvette a hatalmat országában.

 

Kim Dzsongun kínai turnéjáról először a Bloomberg adott hírt. A japán sajtó korábban arról cikkezett, hogy egy magas rangú észak-koreai tisztviselőket szállító különleges vonat Kínába érkezett vasárnap.

A szerelvényről több fotó is kiszivárgott, amint befutott a két ország határán található Tandong vasútállomására. A Kyodo hírügynökség úgy tudja, hogy a Kínai–Koreai Barátság híd környékén található szállodákban vasárnaptól nem fogadtak foglalásokat, így próbálták megakadályozni, hogy a vendégek lássák a vonatot.

Hétfőn többen is egy észak-koreai rendszámú autót láttak behajtani egy pekingi kormányhivatal parkolójába. Az intézményben gyakran szoktak külföldi méltóságokat vendégül látni.

Kína üdvözölte a Donald Trump és Kim Dzsongun közötti csúcstalálkozó kezdeményezését, de szakértők szerint Peking veszíthet befolyásából, ha a két ország szorosabb kapcsolatot alakít ki egymással.

A nemzetközi szankciók ellenére Kína hosszú ideig Észak-Korea egyik legfőbb szövetségese volt, de a nyomás hatására múlt hónapban ők is elkezdtek megszorításokat alkalmazni a rezsimen.

Kim Dzsongil, Kim Dzsongun apja több ízben is járt Kínában erősen őrzött vonatokon, mert sosem akart repülni. Minden találkozót csak azután erősítette meg a két fél, hogy elhagyta az országot.

 

 

/ 24.hu nyomán Patrióta ;    Vezető kép: The Guardian /

Kapcsolódó tartalmak