Belföld 

Kifizetődő gerinctelenség: százezer forintos fizetések milliósra nőttek a Jobbiknál

Információink szerint több embertől az Állami Számvevőszék bírsága miatti rossz anyagi helyzetre hivatkozva váltak meg a Jobbik Frakciónál 2018 nyarán (miközben a Fidesz gyorsan elfogadott a frakciók költségvetését növelő intézkedéseket, ezzel megmentve a pártot). Látszik, hogy miután megváltak a gerincesebbektől és azoktól, akik csak a legcsekélyebb mértékben is szembementek a felsőbb pártukázzal, vagy csak Vona Gábor korábbi elnök emberének számítottak, rögtön megugrott a maradók fizetése. Kifizetődő volt a nyalonckodás, a gerinctelen pártkatonai szolgálat.

Leszámoltak a Jobbikban a nemzeti radikálisakkal végleg, sőt, még Vona Gábor bent maradó “embereivel” is, akiket még a volt elnök hozott a pártba, de aztán az új vezetéssel szemben nem voltak a leglojálisabbak, voltak például szakmai érveik, ellenvetéseik… Ahogy megtörtént ez a tisztogatás és már csak bólogatójánosok maradtak a közben teljesen, még jobban balliberálissá vált egykori hazafias pártban, úgy megnőttek a fizetések. Valakié rögtön 160.000 Ft-tól 1,1 millió forintra. Beszédes, hogy már csak ilyen fizetésekkel tudják egyben tartani a pártot…

Kikérte a Transparency International az Országgyűlés Hivatalától a parlamenti képviselőket és képviselőcsoportokat segítő munkatársak fizetési listáját, amiből kiderült, hogy május és november között összesen 1514 ember munkatársat foglalkoztattak a pártok, és közülük is a Jobbik, a Fidesz és a KDNP alkalmazottai kerestek a legtöbbet, írja a Hvg.hu, az adatok alább, amik megmutatják, hogy egyébként a Fidesz-KDNP soraiban sem kell panaszkodni.

A Fidesz képviselőinek munkatársai (összesen 494 alkalmazott) közül vannak olyanok, akiknek irigylésre méltóan emelkedett a fizetése a parlament májusi megalakulása óta, egyikük májusban még 281 ezret, szeptemberben pedig már 930 ezret keresett. Másikuk 413 ezer forintos keresetről indult és 1,2 millióra ugrott a fizetése a sokat kritizált országgyűlési törvény augusztusi módosítása után.

A Hvg szerint a novemberi béradatok többeknél kétszeresére, háromszorosára emelkedtek, ugyanis a frakció sajtófőnöke szerint ekkor fizették ki a túlmunkájukat. A Fidesz alkalmazásában álló munkatársak közül összességében több mint tíz ember keres egymillió forint fölött, ők a sajtófőnök szerint mind vezető beosztásban dolgoznak.

A KDNP összesen 18 embert alkalmaz megbízási vagy vállalkozási szerződéssel, ők egyenként 100-820 ezer forintot visznek haza, egy ember pedig megbízási keretösszeggel 1,98 millió forintot keres. A rendes munkaszerződéssel dolgozó 16 segítő májusban 420-750 ezer forintos bért kapott, ennek viszont több mint a dupláját kapták novemberre. A frakció hivatalvezetője szerint karácsonyi jutalomként kaptak egyhavi bért.

A Jobbik alkalmazottainál a Hvg ennél nagyobb kifizetési hullámzásra is bukkant. A frakció képviselői 121 dolgozót alkalmaznak, köztük volt, aki  májusban még csak 160 ezret keresett, de novemberre ez már 1,1 millió forintra nőtt. De olyan is, aki hol 300 ezret, hol egymilliót, hol megint 360 ezret kapott. Mint a Hvg írja, a Jobbik és az összes parlament frakció szintugrásrekordere az a munkatárs lett, aki júliusban 2,3 millió forintot, majd “csak” félmillió forintot, aztán 1,2 milliót, majd megint “csak” 575 ezer forintot vitt haza – ezt a hullámzást a frakcióvezető jutalomként magyarázta meg a lapnak.

A többi ellenzéki képviselőcsoport a fentieknél jóval kevesebbet fizet munkatársaiknak és béremeléssel, jutalommal sem nagyon él. Csak a Párbeszéd és az MSZP-frakció fizetett egyhavi jutalmat novemberben.

/Index nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak