Plusz 

Kiengedtek a börtönből egy elítélt szélsőbalos terroristát

Hazai és nemzetközi bírálatok kereszttüzébe kerültek a görög hatóságok, miután pénteken négy hónapon belül immár másodjára 48 órára elhagyhatta a börtönt egy görög szélsőbaloldali terrorszervezet életfogytiglani börtönbüntetését töltő vezetője.

 

Az 59 éves Dimitrisz Kufontinasz, a November 17. nevű szervezet hadműveleti főnöke 23 politikai gyilkosságban vett részt 1975 és 2000 között. Áldozatai között öt amerikai, két török és egy brit állampolgár is volt.

A férfi reggel hagyta el a börtönt. A görög televízió felvételei szerint Kufontinaszt ügyvédje és hozzátartozói várták.

A négy hónappal korábbi alkalomhoz hasonlóan az eltávozási engedélyt a görög jobboldal és a brit, illetve az amerikai diplomácia is bírálta.

“Borzasztóan elkeserítő a börtönből távozni látni egy olyan terroristát, aki a legcsekélyebb jelét sem mutatta a megbánásnak”

– írta Kate Smith görögországi brit nagykövet a Twitteren. Smith szerint a görög hatóságok lépése “sérti az áldozatok emlékét és családjaik érzéseit”.

Geoffrey Pyatt amerikai nagykövet a washingtoni külügyminisztérium közleményét tette ki a Twitterre, amelyben a külügyi tárca elítélte az eltávozási engedély megadását, és aggodalmának adott hangot.

Dora Bakojannisz, a jobbközép, ellenzéki Új Demokrácia párt politikusa és a November 17. egyik áldozatának özvegye is bírálta a hatóságok döntését.

Ezzel szemben Kufontinasz ügyvédje, Joanna Kurtovic azt hangsúlyozta, hogy minden elítélt jogait tiszteletben kell tartani.

A matematikus és méhész Kufontinasz 2002 szeptemberében adta fel magát; két hónappal azután, hogy társai többségét letartóztatták.

1973. november 17-én athéni diákok zendülést robbantottak ki, innen ered a November 17. mozgalom neve. A szélsőbaloldali csoport első jelentős akciója az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) görögországi vezetője, Richard Welch meggyilkolása volt 1975-ben. Utolsó áldozatuk Stephen Saunders brit katonai attasé volt 2000-ben.

/ Alfahír nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak