Belföld Betolakodók 

Keszthely városát árasztaná el migránsokkal a Migration Aid

A turisták és a nyaralók mellett hamarosan menekültek is feltűnhetnek Keszthelyen. A Migration Aid International a város határában tervez átmeneti szállást nyújtani a tranzitzónákból kiengedett menedékkérőknek.

Menekülteket költöztetne Keszthely határába a Migration Aid (migaid). A szervezet közösségi oldala szerint aktivistáik pénteken indulnak a Balaton-parti városba, hogy előkészítsék a terepet a tranzitzónákból érkező menedékkérők fogadására. A rögtönzött befogadótábort nem kis eufemizmussal Tündérligetnek nevezték el, első lakói akár már a jövő héten beköltözhetnek. A telken három faház áll, amelyekben a tél beálltáig lakhatnak majd az egy-két hetes időközönként cserélődő migránsok – derül ki a társaság internetes felületein fellelhető anyagokból. Az ingatlant állítólag egy osztrák vállalkozó ajánlotta fel az amúgy átláthatatlanul gazdálkodó és indulásakor a Soros-egyetem támogatását élvező csoportnak.

A megerősített jogi határzár tavaszi bevezetése óta a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben kizárólag személyesen, a határon lévő tranzitzónákban lehet menedékjogi kérelmet benyújtani, az eljárás ideje alatt pedig a zónát csak kifelé, azaz Szerbia felé lehet elhagyni.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adatai szerint idén június 30-ig 1937, Európán kívüli területekről érkezett menedékkérőt regisztráltak; többségük afgán, iraki vagy szír állampolgár. Ugyanezen idő alatt 332 embert ismertek el menekültként, oltalmazottként vagy befogadottként.

Érdemes megemlíteni, hogy korábban budapesti ingatlanok megszerzését tervezték a Migration Aid-esek. Egy-egy 300-400 négyzetméteres épület, mint az erről szóló bejegyzésükben fogalmaztak, „rövidebb időszakokra átmeneti otthona lehetne néhány családnak is, amelyeknek a vámosszabadi vagy kiskunhalasi menekülttábort el kell hagyniuk”.

A szervezettől származik a migránsfalvak létrehozásának gondolata is. Az ötletet a Migration Aid, illetve a hozzá kapcsolódó Sirius.Help csoport 2015 óta népszerűsíti Magyarországon. Az eredetileg Sirius.One elnevezésű projekt során olyan kísérleti életteret akartak létrehozni, ahol az európai befogadó államok önkéntesei és a menedékre jogosultak – összesen 600-1000 ember – közösen élnek és dolgoznak. A migránsfalvak koncepciójának kidolgozója Siewert András, a Migra­tion Aid igazgatója, aki korábban a Sirius Közösségépítő Szociális Szövetkezet vezető tisztségviselőjeként egy önfenntartó ökofalu létrehozásán munkálkodott, amely a lakosainak összetételétől eltekintve alapvetően azonos a menedékfaluéval.

Szerdán a Magyar Idők számolt be arról, hogy a Migration Aid International Ltd. július 29-én leadta első gazdasági beszámolóját az Egyesült Királyságban bejegyzett társaságokat nyilvántartó Companies House-nak. Eszerint a „mikrovállalkozás” mérlege 2016. október 29-én 17 071 390 forintot tett ki. A pénz forrása, valamint a Migration Aid működésének részletei azonban ismeretlenek, mivel a jelentésük csupán az adott napon a társaság birtokában lévő ingó és ingatlan vagyon, valamint pénzeszközök összértékét tartalmazza.

Becsléseink szerint egyébként 50-100 millió forint bevétele is származhatott, amióta 2015. június 29-én megkezdte működését a Keleti pályaudvarnál. A Migration Aid International két éve mozgalomként indult, majd még abban az évben cégként jegyezték be az Egyesült Királyságban. Hazánkban csak idén június óta van egy alapítványuk.

(Kiemelt képünk illusztráció)
/Patrióta-Magyar Idők/

[wpdevart_like_box profile_id=”patriota.info” connections=”show” width=”700″ height=”250″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”hu_HU”]

Kapcsolódó tartalmak