Külföld 

Kegyeletsértés és balliberális terror Spanyolországban: Francó sírját kiteszik az Elesettek-völgyéből

Biztosan mennie kell a modern kori történelem legnagyobb spanyol vezetőjének, Francisco Franco maradványainak az Elesettek Völgyéből, számolt be a Reuters. A balliberális spanyol kormány még tavaly szeptemberében szavazta meg, hogy mennie kell Franconak, mivel sokak szerint a tábornok a fasizmus és a diktatúra jelképe. 

Spanyolországban 36 éven át, a spanyol polgárháború 1939-es befejezésétől egészen a tábornok 1975-ben bekövetkezett haláláig tartott Francisco Franco rendszere, ami a békét és fejlődést biztosította Spanyolországban. Francó rendszere katolikus alapon volt rendpárti és teljesen túlélte a második világháborút. Francó volt az egyetlen, aki valóban csapatokat akart küldeni 1956-ban Magyarországra, a magyarokat megsegítendő. Végül ez a szándéka a nagyhatalmak miatt elbukott.

Spanyolország szocialista kormánya februárban ultimátumot adott a diktátor családjának, hogy találjanak új helyet a felmenőjüknek.A család mindent megpróbált elkövetni, hogy megakadályozza vagy, ha nem sikerül, akkor hátráltassa a maradványok elmozdítását. A család még mindig reménykedik benne, hogy a spanyol legfelsőbb bíróság beavatkozik az ügybe, de a bíróság nem adta semmi jelét, hogy foglalkozna a dologgal.

Francót a felesége mellé temetik újra Mingorrubio El Pardóban, egy állami temetőben, ahol sok politikai szereplő nyugszik, az esemény nem lesz nyilvános a média számára.

/Index nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak