Külföld 

Jeruzsálem: Itt a harmadik intifáda, itt egy újabb világégés?

Iszmáil Haníje, a radikális iszlamista Hamász szervezet Gázában élő politikai vezetője csütörtökön hadüzenetnek nevezte, hogy Donald Trump szerdán bejelentette, hogy az Egyesült Államok immár Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, és Tel-Avivból oda is költözteti a nagykövetségét.

Megtorlásul Haníje az MTI tudósítása szerint péntektől újabb intifádát – azaz felkelést – hirdetett meg az izraeli “megszállással” szemben.

Csakis úgy lehet megbirkózni az Egyesült Államok támogatását élevező cionista politikával, ha új intifáda indul a megszállás ellen, és dicséretes ellenállás kezdődik vele szemben.

Eddig a palesztin-izraeli konfliktus hosszú történetében két intifáda volt: az első 1987-től nagyjából 1991-ig tartott, és véglegesen csak az oslói békemegállapodás zárta le. A második pedig 2000-től 2005-ig tartott, és a sarm es-sejki megállapodás jelentette a végét. Mindkét intifáda több ezer halálos áldozatot követelt.

A Hamász 2007-ben puccsal vette át a hatalmat a Gáza-övezetben a Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalomtól, és azóta több korlátozott háborút is kiprovokált, majd elvesztett Izraellel szemben. A szervezet azonban hamar bebizonyította azt, hogy képtelen a kétmillió fős, igen zsúfolt övezet kormányzására, ezért 2017-ben megállapodott a Ciszjordániát ellenőrző Palesztin Hatósággal, hogy kész feladni hatalmát.

Több okból kétséges, hogy a Hamász – néhány kisebb szabású merénylettől eltekintve – képes lehet egy széleskörű felkelést kirobbantani Izrael ellen. Egyfelől ugyanis a zsidó állam hatékonyan elszigetelte, és katonai potenciálját komolyan visszanyesegette a 2008-2009-es és a 2014-es  háborúk során. Másfelől nemzetközi támogatóinak – talán Iránt kivéve – nem áll érdekében egy fegyveres konfliktus. Harmadrészt pedig a Palesztin Hatóság nem akarja megkockáztatni a nemzetközi szimpátia elvesztését, és az Izraellel kialakított bonyolult, konfliktusokon és engedményen keresztül bukdácsoló, de mégis működőképes együttműködést. Ezért Rámálláh csak egy háromnapos sztrájkot hirdetett meg.

 

Kapcsolódó cikkek:

>> Trump alaposan megbolygatta a közel-keleti méhkast <<

 

/index nyomán Patrióta.info/

Kapcsolódó tartalmak