Belföld 

Januárban bárkit átvizsgálhatnak a rendőrök Budapesten

Budapest rendőrfőkapitánya fokozott ellenőrzést rendelt el 2019. január 2-án 8 órától 2019. február 1-jén 8 óráig a főváros teljes területére – írja a police.hu.

A főkapitány a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV.  törvény 30. §-a alapján a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása érdekében döntött így.

Csütörtökön tudatták, hogy már szerda reggeltől fokozott ellenőrzést rendeltek el.

Korábban az országos rendőrfőkapitány hasonló döntéséről az ORFK szóvivője azt mondta: a rendőrök ilyenkor bárkit igazoltathatnak, ruházatukat átvizsgálhatják, a gépjárművek csomagtartójába is benézhetnek.

A most idézett jogszabályból kiderül, hogy a fokozott ellenőrzést a rendőrségi törvény is az igazoltatásoktól külön kezeli, hiszen egyébként az igazoltatásnak célhoz kötöttnek kell lennie.

Mivel a mostani fokozott ellenőrzés Budapest teljes területére érvényes, a rendőrség a bűncselekmény elkövetőjének elfogása és előállítása, vagy a közbiztonságot veszélyeztető cselekmény vagy esemény megelőzése, megakadályozása érdekében épületet, építményt, helyszínt, csomagot és járművet átvizsgálhat.

Októbertől egyébként fokozott ellenőrzést rendelt el az ország nyolc megyéjében az országos rendőrfőkapitány is, egészen 2019. március 6-ig. A megkülönböztetett figyelmet Zala, Somogy, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye élvezheti.

/24.hu nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak