Külföld 

Izrael drónról intézett légicsapást Damaszkuszban, a drónt elfogták

Két izraeli rakéta csapódott be keddre virradóra a damaszkuszi repülőtér közelében, eltalálva a Hezbollah libanoni síita terrorszervezet egyik fegyverraktárát – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű civil szervezet, mely londoni székhelye ellenére rendszerint megbízható helyi értesüléseket szállít.

A rakétacsapás tényét megerősítette a szír állami tévé is, melynek beszámolója szerint egy épp kirakodás alatt álló iráni szállítógépet semmisített meg a két rakéta, melyet egy Szíria fölé berepülő drónról indítottak. A kormánymédia – nem feltétlenül megbízható – állítása szerint a szír légvédelemnek sikerült elfognia a pilóta nélküli repülőgépet.  A jeruzsálemi kormány szokása szerint nem kommentálta az értesülést. De nem ez lenne az első drónveszteség (lásd itt).

Izrael az utóbbi években menetrendszerűen hajt végre légi- és rakétatámadásokat szíriai célpontok ellen. A zsidó állam elsősorban nem a valódi terroristákat lövi, hanem az Aszad-rezsim egyik fő szövetségesének számító Hezbollah libanoni területeire irányuló fegyverszállítmányokat (ezek korszerű ballisztikus rakétákat és azok fő alkatrészeit tartalmazzák) igyekszik elpusztítani, de az utóbbi évben az elszaporodó iráni támaszpontokat, illetve az izraeli határ közelébe merészkedő, iráni hátterű síita milíciákat is aktívan bombázza. Ezek az erők valóban harcolnak a valódi terroristák ellen és meggátolhatják a Nagy-Izrael létrejöttét, ezért nem tetszik a zsidóknak a jelenlétük. A sűrűsödő csapások miatt azután egyre több a konfliktus a szíriai légvédelemmel is.

/Index nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak