Plusz 

Izrael drónokkal bombázta a Hezbollah médiaközpontját

Két izraeli drón zuhant a libanoni Bejrútban a Hezbollah médiaközpontjára, amiből az egyik felrobbant – írja az MTI.

A drónok súlyos anyagi károkat okoztak az épületben. Vasárnap kora reggel zuhantak a Hezbollah irányítása alatt álló épület tetejére. Az eddigi információk alapján hárman sérültek meg. A robbanás 3 órával követte a Szíriában végrehajtott izraeli légicsapást, amelynek célpontja az állítólagosan észak-izraeli  dróntámadásra  készülő, Damaszkusz mellett állomásozó iráni haderő volt.

A szokásokkal ellentétben az izraeli média is nyíltan beszámolt a szíriai csapásról. Híradásukban azt közölték, hogy, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök a hadsereg Tel-Aviv-i főhadiszállásán személyesen követte az eseményeket.

Ezzel szemben a Bejrútban végrehajtott drónakcióval kapcsolatban csak a libanoni beszámolók átvételére szorítkoztak. A bejrúti jelentések eleinte arról számoltak be, hogy a Hezbollah katonái lelőtték az izraeli pilóta nélküli légi eszközöket, de később azt közölték, hogy nem vették őket célba, hanem azok maguktól robbantak fel, illetve zuhantak a Hezbollah propagandaközpontjára.

Mohamed Afif, a Hezbollah szóvivője bejelentette, hogy náluk vannak az egyik drónnak a maradványai, és most tanulmányozzák őket. Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah szervezet vezetője délutánra éles hangú beszédet hirdetett válaszul.

Az izraeli Háárec című újság honlapján Ámosz Harel katonai elemző vasárnap úgy vélekedett, hogy Irán Izrael júliusi légitámadását készült megtorolni, amikor az izraeli légierő lecsapott a Teherán irányította síita milíciák Szíriában kialakított fegyverraktáraira.

Harel emlékeztet arra, hogy csütörtökön a teheráni Kihan nevű újságban azt írta az iráni Forradalmi Gárda elit egységéhez közel álló egyik katonai szakértő, hogy meglepetésszerű ellencsapásokra készülnek Izrael szíriai és iraki tetteire válaszul, például érzékeny izraeli biztonsági támaszpontok, kikötők és nukleáris létesítmények ellen terveznek drón-támadásokat.

/Index nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak