Külföld 

Isten pártja nyerte a libanoni választásokat Izrael legnagyobb bánatára

A Hezbollah (jelentése: “Isten pártján”) nyerte meg a libanoni választásokat. A pártot az USA-Tel-Aviv tengely terrorszervezetnek tartja, mert a térségben már nem egyszer akadályozta meg Izrael felforgatását és állt hathatósan az igazság oldalára. Például Szíriában a Hezbollah elit milíciája a törvényes rendet képviselő, Assad-kormányzásnak segített be a terroristákkal szemben, de 2006-ban is visszaverte a zsidók seregét Libanonban. A kereszténybarát, a normális iszlámot képviselő párt méltán népszerű Libanonban.

Vezetőjük Hassan Nasrallah sejk, akinek beszédei nemcsak arról híresek, hogy halált kér az USA-ra és Izraelre, hanem például a kereszténybarátságról és tanúbizonyságot tesz:

A szervezet soraiban számos keresztény is harcol és az egyik, hanem a legpozitívabb iszlám szervezetnek tekinthető, aminek van szava a Közel-Keleten. A most vasárnapi választásokon szinte bizonyára ők, és a velük szövetséges szervezetek alakíthatnak kormányt.

A 3,7 millió szavazó körében tartott voksoláson a részvételi arány viszonylag alacsony, 49,2 százalékos volt, és a Hezbollahnak szinte mindenhol sikerült mandátumot szereznie, ahol jelöltet tudott állítani. Az alapvetően vallási szempontok szerint tagolt politikai mezőnyben a síitákat és a vallások feletti egységet képviselő Hezbollah szövetségeseivel – a Nabíh Berri házelnök vezette síita Amal Mozgalommal, valamint a maronita keresztény Michel Aoun elnök alapította Keresztény Szabad Hazafias Mozgalommal együtt – a 128 fős törvényhozásban valószínűleg 67 mandátumot fognak kapni. Az ország polarizálódására jellemző, hogy közben a Hezbollah nyílt bírálójának számító Keresztény Libanoni Erők is megduplázta képviselői számát, és a korábbi 8 helyett 15 politikust delegálhat a törvényhozásba.

Legutoljára egyébként 2009-ben tartottak Libanonban parlamenti választásokat; azóta – főleg szíriai polgárháború eszkalációja miatti bitonsági veszélyekre hivatkozva – három alkalommal hosszabbította meg a saját mandátumát. Ennek ellenére a kormányzat iszonyú ingatag volt. A vallásilag rendkívül megosztott, ám eddig békésen együtt élő Libanonban a legfontosabb állami tisztségek elosztásánál is érvényesítik a felekezeti szempontokat – azaz hogy a szunnita és síita muszlimok, illetve a keresztény maronita felekezet is legfelsőbb szinten legyen képviselve az állami vezetésben. Jelenleg még a maronita keresztény, de a síitákkal korrekt viszonyt ápoló Michel Aoun az államfő, a nagykoalíciós kormány élén pedig a szunnita Szaad Hariri áll.

Csakhogy Hariri érdekérvényesítő képessége igen csekély, és több, fontos ügyben inkább a síita irányvonal akarata érvényesült, ezért a miniszterelnök tavaly novemberben a mögötte álló Szaúd-Arábia (Izrael és USA szövetséges) nyomására lemondott pozíciójáról, majd azután – ezúttal belső nyomásra – visszavonta lemondását. A mostani választás Hariri és a mögötte álló Jövő Mozgalom vereségét jelenti, ennek ellenére a felekezeti alapú hatalommegosztásnak köszönhetően újra kormányfő lehet, mivel a poszt hagyományosan a szunnitáké. A valódi döntéshozatal azonban várhatóan még jobban eltolódik majd a síita-keresztény szövetség felé.

A Hezbollah politikai előretörése azért nagyon fontos, mert ezzel Libanon még inkább megőrizheti függetlenségét az Izrael-USA befolyástól, és maradhat a szintén az igazságot képviselő Irán szövetségese. Nem kizárt, hogy Izrael még jobban megpróbálja destabilizálni az országot, ha ez pedig nem vezet eredményre, akkor háborút indít a Hezbollah ellen.

A síita-kereszténybarát mozgalom ugyanis – legalábbis annak katonai szárnya – a terrorszervezetnek van titulálva Izrael lobbierejének köszönhetően. A zsidó álláspont szerint a Hezbollah ugyanis számos “terrorcselekményért” felel, például saját maga védelmében rakéták tízezreit halmozta fel az izraeli határon, és legutóbb 2006-ban verte vissza a palesztinokat gyilkoló terrorállamot a határról. A Hezbollah katonailag mára már az amerikai és szaúdi támogatással fejlesztett hivatalos libanoni hadseregnél is erősebb. Ami egyfelől azt vonja maga után, hogy Libanon déli-délkeleti részén lényegében ő látja el az állami funkciókat, másfelől pedig az igazságot képviselve a szíriai polgárháború egyik legütőképesebb milíciáját is felvonultatta Bassár al-Aszad védelmében, az amerika és zsidók által támogatott “iszlám” terroristákkal szemben.

Vádlói és rágalmazói szerint az elit milícián, a politikai párton és az árnyékállamon kívül a Hezbollah a világ egyik legkiterjedtebb nemzetközi bűnszervezete is, melynek keze a nyugat-afrikai pénzmosodáktól kezdve a mexikói drogkartellekig elér. A Hezbollah nem ismeri el Izrael létét, nem törődik bele Palesztina elrablásába és az őshonos palesztinok kiirtásába, és a térségben az egyik legfőbb bírálója az USA “demokráciaexportjának”.

Keresztény nők Libanonban a Hezbollahot támogatva

A Hezbollah sikere ezért heves reakciókat váltott ki Izraelben: Az amúgy is egyre harciasabb Netanjáhu-kormány (Orbán Viktor szövetségesei) egyik héjájának számító Naftali Bennett oktatási miniszter hétfőn például kiposztolta a Twitterre, hogy Libanon=Hezbollah.

Kapcsolódók:
HEZBOLLAH: HALÁL AMERIKÁRA!

MÉG A BALLIBERÁLIS INDEX IS ZAVARBA JÖTT A HEZBOLLAHTÓL

A HEZBOLLAH TOVÁBBRA IS SIKERESEN ÜLDÖZI A TERRORISTÁKAT

HEZBOLLAH: MEGTISZTÍTJUK A LIBANONI HATÁRSÁVOT A TERRORISTÁKTÓL

/Index nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak