Betolakodók Kékfény Külföld 

Ismét keresztény templomra támadtak

Kopt keresztény templomra támadtak fegyveresek pénteken Kairó déli részében. A támadásban hárman – más források szerint öten – meghaltak, a biztonsági erők egy támadót agyonlőttek.

A támadás az egyiptomi főváros déli peremén fekvő Heluán negyedben lévő Mar Mina templomnál történt – közölték a biztonsági erők. Az EFE spanyol hírügynökség úgy értesült, hogy az áldozatok között van két egyiptomi katona és egy rendőr, valamint a templom gondnoka.

Legutóbb múlt szombaton támadt egy kopt keresztény templomra agresszív muzulmán tömeg Kairó közelében, el-Gíza városában. A támadók összetörtek több berendezési tárgyat, és bántalmazták az ott tartózkodó híveket, végül a templomot védő biztonsági csapat elkergette őket.

A koptok alkotják a legnagyobb, egyben legősibb keresztény közösséget Egyiptomban. Számukat 7–10 millió közé teszik a 95 milliós összlakosságon belül.

Helyzetük sokat romlott Hoszni Mubarak 2011-es bukása után, a 2013-ig regnáló iszlamista kormány ugyanis nem képviselte megfelelően érdekeiket.

 

Október elején egy kopt keresztény papot öltek meg húsvágó bárddal, majd a hónap végén három kopt templomot kellett bezáratni Minja tartományban, miután keményvonalas muszlimok támadtak a hívőkre.

 

Kapcsolódó cikkek:

>> Lerohantak egy keresztény templomot, és megverték a híveket
>> Kopt keresztény papot öltek meg húsvágó bárddal (18+ videóval)

 

/ mno.hu nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak