Külföld 

Iránnak kémkedett Izrael volt energiaminisztere

Gonen Segev 1995-96-ban volt tagja Izrael kormányának. Ő volt Jichak Rabin miniszterelnök idején az energiaügyi miniszter. Ezt követően kétes üzleti tevékenységet folytatott: 2004-ben letartóztattak. A bíróság elítélte, mert ecstasy tablettákat csempészett Hollandiából Izraelbe. A börtönbüntetés letöltése után 2007-ben elhagyta Izraelt.

Nemrég hazatért és letartóztatták. A Shin Bet, a belső elhárítás most közölte, hogy miért: amikor Nigériában tartózkodott, Segev kapcsolatba került az iráni titkosszolgálattal.

Az izraeli elhárítás szerint pénzért stratégiai fontosságú adatokat juttatott el Iránnak.

A cionista állam legfőbb ellenségének tekinti Iránt. Irán és térségbeli szövetségeseinek eltökélt szándéka, hogy felszabadítsa a megszállt palesztin területeket.

A szíriai konfliktus kitörése óta Izrael az iszlamista csoportok oldalán lépett be a háborúba és több tucat alkalommal mért csapást a szíriai hadsereg és szövetségeseinek állásaira Szírián belül.

Ebben a helyzetben egy kémvád Iránnal kapcsolatban rendkívül kellemetlen egy volt miniszter esetében. Segev természetesen tagad. Ügyvédei arra hivatkoznak, hogy nem tekinthetnek be a dossziékba, mert azok szigorúan titkos katonai információkat tartalmaznak.

/Globoport nyomán Orientalista.hu/

Kapcsolódó tartalmak