Közélet 

Iráni védelmi miniszter: Trump lépése felgyorsítja Izrael pusztulását

Donald Trump amerikai elnök döntése, amelynek értelmében Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, csak felgyorsítja az ország pusztulását – jelentette ki hétfőn Amir Hatami tábornok, iráni védelmi miniszter.

 

„A lépés fel fogja gyorsítani a cionista rezsim pusztulását, és megkétszerezi a muszlimok egységét.”

– idézte a védelmi tárca vezetőjének szavait az iráni állami média.

 

Mohammed Bakeri iráni vezérkari főnök pedig úgy fogalmazott:

“Trump ostoba lépése egy új intifáda kezdetének tekinthető.”

 

A Gázai övezetet kormányzó Hamász palesztin szervezet vezetője, Iszmáil Haníje a múlt csütörtökön hadüzenetnek nevezte a lépést, és péntektől újabb intifádát (palesztin felkelést) hirdetett az amerikai államfő Jeruzsálem státusával kapcsolatos döntése miatt. Izrael válaszul megerősítette hadseregét a megszállt Ciszjordániában.

Trump lépését az iráni vezetés is elítélte. A síita muszlim nagyhatalomnak számító Iránban az 1979-es iszlám forradalom óta az Izraellel való szembenállás és a palesztin ügy támogatása központi része az ország külpolitikájának. Irán számos Izrael-ellenes milíciát támogat, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezetet.

Szaíd Haszan Naszralláh, a Hezbollah vezetője hétfőn kijelentette, hogy szervezete és annak térségbeli szövetségesei mostantól megújult figyelemmel követik a palesztin ügyet. Naszralláh felszólította a Hezbollah szövetségeseit: vezessenek be egységes stratégiát az Izraellel való szembeszállás megszervezésében.

Az amerikai elnök a múlt szerdán Washingtonban jelentette be, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és az amerikai nagykövetséget néhány éven belül Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetik át. Döntése komoly felháborodást és tüntetéshullámot váltott ki a muszlim országokban. Mahmúd Abbász palesztin elnök eközben minél több közel-keleti országot próbál felsorakoztatni az amerikai döntés ellen tüntető államok között.

 

Az amerikai államfő döntését Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő, illetve az EU több tagállama is elítélte.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő hétfőn Brüsszelben Mogherinivel való megbeszélése előtt kijelentette: a bírálatokkal szemben éppen hogy lehetővé teszi a közel-keleti békét Donald Trump amerikai elnök előző heti döntése, amellyel elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

A közös sajtótájékoztatón Mogherini ezzel szemben azt mondta:

“Az unió szerint egyedül a kétállami megoldás jelentheti a konfliktus lezárását. Jeruzsálem státusát pedig a feleknek közvetlen tárgyalás útján kell rendezniük, amelyet mihamarabb meg kell kezdeni.”

 

 

Kapcsolódó cikkek:

>> Putyin: Az amerikai döntés még instabilabbá teszi a közel-keleti helyzetet
>> Erdogan: Izrael egy terrorállam

 

/ mno.hu nyomán Patrióta;   Vezető kép: Times /

Kapcsolódó tartalmak