Külföld 

Irán figyelmeztető rakétákat lőtt ki amerikai bázisokra

Több tucat rakéta csapódott be Irakban két amerikai bázison. A támadás Iránból indult, amely komoly válaszcsapást ígért az Egyesült Államok erői ellen, miután pénteken amerikai dróntámadás végzett Bagdadban az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének vezetőjével, Kászim Szuejmánival.

Az egyik megtámadott helyszín Erbilben van. Az észak-irakban lévő kurdisztáni városban teljesít szolgálatot a nemzetközi katonai misszió keretén belül a 200 fős magyar kontingens. Erbílt két iráni rakéta érte el, az egyik a légibázis mellett csapódott be, de nem robbant fel a másik pedig az észak-iraki várostól 33 kilométerre csapódott be, de robbanása károkat nem okozott – írta az MTI.

A másik rakétatámadás a zömmel szunniták lakta al-Andbar kormányzóságban lévő al-Asszad légibázist érte, ahol két éve az Egyesült Államok elnöke, tavaly pedig az ország külügyminisztere járt – írta a CNN.

A támadásban a külföldi katonák közül nem sérült meg senki, időben jött a figyelmeztetés, így az erbili bázison és az el-Aszad légibázison is időben védett helyekre tudtak menni – írta a CNN. A külföldön szolgáló német csapatok potsdami bevetési központja szintén azt közölte, hogy az Erbílben szolgáló több mint száz német katona sértetlenül élte túl az iráni rakétacsapást.

A támadások következtében magyar katona nem sérült meg – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerda reggel az MTI-vel. A közlemény szerint a honvédek biztonsága érdekében a Magyar Honvédség megtette a szükséges intézkedéseket.

 Ugyanakkor az iraki hadsereg egy tisztje meghalt, további öt katonája pedig megsebesült az iraki Ain al-Aszad légitámaszpontot ért szerda hajnali iráni rakétacsapásban – közölte az MTI a Sky News – Arabíja tévécsatorna alapján. Igaz, a Reuters később azt közölte, iraki áldozatok sincsenek.

Az iráni külügyminiszter nem sokkal a támadás után közölte: Teheránnak nem áll szándékában a háború kiterjesztése.

MOHAMMAD DZSAVAD ZARÍF SZERINT IRÁN AZ ENSZ ALAPOKMÁNYÁNAK 51. CIKKELYE ALAPJÁN ÖNVÉDELMI AKCIÓT HAJTOTT VÉGRE AZ ORSZÁG KATONAI VEZETŐJÉT ÉS CIVILEKET ÉRT TÁMADÁS ELLEN. – ezzel a külügyminiszter Szulejmáni likvidálására utalt.

A viszonylag visszafogott – előre bejelentett, a külföldi katonai áldozatokat nem követelő – akció után Ali Hamenei Ajatollah közölte: Irán méltó arculcsapással válaszolt az Egyesült Államoknak.

Hamenei: Arcul csaptuk őket

„Éjszaka arcul csaptuk őket” – jelentette ki az iraki amerikai bázisokat ért iráni rakétacsapásokról egy, az iráni tévében is közvetített rendezvényen Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője.

A tömeg „Halál Amerikára!” skandálásokkal válaszolt. Hamenei azt mondta, hogy az ilyen típusú katonai akció nem elég, „az a fontos, hogy az Egyesült Államok korrupt jelenléte véget érjen” a régióban.

Irán korábban kliensein, és milíciákon keresztül követett el támadásokat amerikai bázisok ellen a Közel-Keleten, éjjel azonban Iránból indult az a 22 ballisztikus rakéta, ami aztán két amerikai bázison csapódott be Irakban.

A támadásban a külföldi katonák közül nem sérült meg senki, időben jött a figyelmeztetés, így az erbili bázison és az el-Aszad légibázison is időben védett helyekre tudtak menni. Voltak olyan hírek, hogy az iraki katonák között volt áldozat és sérültek is, de a Reutersnek iraki katonai források ezt később tagadták.

Irán az elmúlt napokban keményen fenyegetőzve válaszcsapást ígért, miután az Egyesült Államok erői ellen, miután pénteken amerikai dróntámadás végzett Bagdadban az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének vezetőjével, Kászim Szulejmánival. Hamenei Szulejmániról azt mondta, hogy bátor volt, nem ismert félelmet. A halála pedig jelzi, hogy a forradalom lángja ma is él.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren  kommentálta  az iráni rakétatámadást, hosszabb közleményt későbbre ígérve. Trump szerint minden a tervek szerint halad. Elismerte, hogy a rakétabecsapódás okozott károkat is, de „messze a miénk a világ legerősebb, legjobban felszerelt hadserege” – így nincs ok az aggodalomra.

Amerikai szenátor: Szulejmáni harcolt valóban a terroristák ellen, mi lettünk a terrorizmus maga

/Index nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak