Külföld 

Irak betiltotta az izraeli zászlót a cionisták kurdokat támogató terve miatt

Az iraki parlament kedden betiltotta az izraeli zászlók bárminemű használatát az országban, válaszul arra, hogy a zsidó állam támogatta az észak-iraki Kurdisztán autonóm régióban szeptember végén tartott függetlenségi népszavazást.

A “cionista egység” zászlajának bárminemű használatát a nyilvános helyeken tiltó törvénytervezetet az Ammár al-Hákim imám vezette al-Muatin koalíció terjesztette be a törvényhozás elé – közölte a parlament egyik szóvivője.

Izrael az egyetlen ország, amelyik támogatta a Bagdad által (is) törvényellenesnek tartott kurd függetlenségi népszavazást. Ennek következtében számos iraki kurd állampolgár lengetett izraeli lobogót a kurd függetlenség mellett tüntető legutóbbi megmozdulásokon.

Az iraki parlament ezenkívül megtiltotta azoknak a biztonsági állásoknak a megnyitását, amelyek nem a szövetségi erők ellenőrzése alatt állnak és előírta, hogy kizárólag az állambiztonsági szervek tagjai használhatnak lőfegyvereket a Bagdad és a kurdok közt vitatott hovatartozású iraki területeken.

Szeptember végén népszavazást tartottak az autonóm észak-iraki Kurdisztán függetlenségéről, amelynek során a választók mintegy 92 százaléka az elszakadásra voksolt. Az iraki kormány alkotmánysértőnek nevezte a referendumot, és büntetőintézkedéseket léptetett életbe a kurdokkal szemben, illetve megkezdte a kurd erők kezén lévő, vitatott területek visszafoglalását.

Időközben a Dogan török hírügynökség beszámolt arról, hogy Irak központi hadereje kedden átvette az észak-iraki kurd autonóm régióból Törökországba vezető Halil Ibrahim határátkelőhely ellenőrzését. Szamal Abdur-Rahmán, a kurdisztáni régió vámhatósági vezetője később az EFE spanyol hírügynökségnek telefonon nyilatkozva cáfolta az erről szóló híreket. A kurd illetékes szerint a határátkelőhely továbbra is a kurdisztáni régió kormányának ellenőrzése alatt áll.

/atv.hu, MTI nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak