Külföld 

Imádkozó magyarokra támadtak, majd meggyalázták az úz-völgyi katonai temető magyar sírjait a román soviniszták

Élőláncot alkotva próbálták megakadályozni a székelyek, hogy felavassák az úz-völgyi temető elrománosított változatát. Az avatást hivatalosan elhalasztották, ennek ellenére szállították oda buszokkal a román csürhét.

Még április végén került nyílvánosságra, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellákat alakított ki a katonai temetőben, pedig dokumentumok igazolják, hogy nincsenek románok eltemetve a helyszínen. Az emlékműállítást az illetékes román minisztériumok törvénytelennek minősítették. A békésen tüntető székelyek transzparenseiken feltüntették ezen dokumentumokat, melyek szerint törvénytelen a dormánfalvai polgármester tette.

Az élőláncot alkotók békésen tiltakoztak, imádkoztak, eközben a románok autóikkal dudáltak, és “Éljen Románia” “Ki a magyarokkal az országból” rigmusokat skandálták. Az egyre türelmetlenebb románokat csak a csendőrök sorfala tartotta távol a magyaroktól. Későbbiekben közelebb engedték őket, a csendőrök kérték, hogy a magyarok a székelykapu bal, míg a románok a jobb oldalán sorakozzanak fel. Miután a románok odaértek a bezárt kapuhoz egyre jobban fokozódott a helyzet, a magyarok továbbra is imádkoztak, a románok viszont egyre trágárabbul kezdték őket szidalmazni. A feldühödött románok dulakodásba kezdtek a csendőrökkel, szidalamazták őket, hogy nem engedik be a “megemlékezőket” a temetőbe, több csendőrt belöktek az árokba.

A dulakodás alatt néhány román bemászott a kerítésen keresztül a temetőbe, kitörték a kaput, majd a feldühödött tömeg beözönlött a temetőbe. A felvételeken látszik, hogy nagy részük ittas állapotban volt, a temetőn belül sem rendeződtek össze az avatáshoz, felmásztak az emlékművekre, majd kitépték a magyar sírokból a fakereszteket. A magyarokat a csendőröknek kellett kimenekíteni, mivel a románok kövekkel kezdték el őket dobálni, és zászlórudakkal ütlegelni.

A román sovinizus ékes példájaként szolgált, ami a felavatás közben a mise alatt történt. A beszédekben elhangzott, hogy nem az számít, hogy kik nyugszanak a temetőben, hanem csak az hogy a temető román földön van, továbbá a pópa arról szónokolt, hogy ott született meg Nagy-Románia.

De tett-e valamit a magyar kormány az atrocitás ügyében? Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, még a hét elején telefonon beszélt Teodor Melescanu román külügyminiszterrel és kérte, hogy a a rendezvény kapcsán ne adjanak teret a provokációnak, és az attrocitásoknak, a román külügyminiszter erre ígéretet tett…. Továbbá tiltakozó jegyzéket adott át a magyar koromány Romániának az eset kapcsán, melyről Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára így nyilatkozott az MTI-nek: “A jegyzékben az eset teljeskörű kivizsgálására és a vonatkozó nemzetközi kötelezettségek betartására szólította fel a román felet a kormány. Elfogadhatlan, hogy Románia eltűr effajta atrocitást, amely barbarizmusában a magyarok elleni legdurvább provokációkat idézi. A magyar kormány elvárja, hogy ha már megelőzni nem tudták az eseményeket, akkor Románia legalább utólag adjon elégtételt és magyarázatot az identitásában mélyen megsértett több százezer magyar állampolgárnak

Az erdélyi magyar politikusok sem hagyták szó nélül az esetet, többen a tiltakozásban is részt vettek, az RMDSZ-es szenátor nyilatkozatát itt lehet megtekinteni.

Cikkünk megjelentéig a magyarországi ellenzéki pártok közül csak a Mi Hazánk Mozgalom adott ki közleményt:
“A Mi Hazánk Mozgalom mélységesen elítéli a székelyföldi Úz-völgyében található magyar katonatemetőnél történt román provokációt. Az egyre gyakoribb magyarellenes akciók sorába illő mostani temetőgyalázás túlmegy minden határon. A románok már nemcsak ártatlan székely fiatalokat vetnek koncepciós per után börtönbe, hanem egykor a hazájukat védő magyar hősök sírhelyeit is meggyalázzák. Az Európai Unió egyszer sem lépett fel és nem is fog a románok újabb és újabb magyarellenes akciói ellen. A Mi Hazánk szolidaritásáról biztosítja székely honfitársainkat, egyúttal a magyar kormánytól a lehető leggyorsabb és leghatározottabb fellépést várjuk el.”

További videók érhetőek még el a románok rombolásáról: itt és itt.

A végére már csak egy kérdés marad. Tesz-e bármit is az az Európai Unió ebben az ügyben? Hiszen folyton hangoztatják a kisebbségi jogokat, a kisebbség védelmét. Védelmezi a bevándorlókat, de kiáll-e egy őshonos nép kisebbsége mellett? Vagy hagyják a románok jogtiprását, és így végleg bebizonyosdik a kettős mérce megléte?

Kapcsolódó cikkünk: Gyorsreagálású tüntetés volt a budapesti román nagykövetség előtt

Ha tenni akarsz te is valamit a külhoniakat ért atrocitások ellen, csatlakozz a HVIM akciócsoportjához: https://www.hvim.hu/akciocsoport
Ha rizikósnak érzed a vállalkozást, támogasd őket, mert kell pénz az ügyvédekre: https://www.hvim.hu/tamogatas

/Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak