Határtalan 

Így nyilatkozott Budapest főpolgármestere a meghurcolt székely hazafiakról

Tarlós István, Budapest főpolgármestere erkölcsi támogatásáról biztosította az igazságtalanul fogvatartott két hazafit. A magyarországi politikus a csíkszeredai börtönben látogatta meg a terrorizmus vádjával elítélt Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.

Lomnici Zoltán korábbi legfelsőbb bírósági elnök és Bajkai István országgyűlési képviselő két héttel ezelőtti látogatása után újabb magyarországi politikus kereste fel a csíkszeredai börtönben raboskodó Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.

A főpolgármester támogatásáról biztosította Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy mindkettejüket erkölcsi támogatásáról biztosította, hiszen ezt a büntetést enyhén szólva is aránytalanul súlyosnak tartja. Hozzátette, felfoghatatlan számára, hogyan lehetett a két fiatalember tetteit terrorizmusnak minősíteni.

 

 Ezek a fiatalemberek a mi szemünkben nem számítanak bűnözőknek. Petárdákkal és beszélgetésekkel még nem döntöttek meg államrendeket és nem öltek embereket, ők pedig amúgy sem akarták a román államrendet felforgatni. – mondta Tarlós a börtön előtt tartott sajtótájékoztatón.

Mint ismert, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi tagjait júliusban koholt vádak alapján, vérlázító módon, 5-5 éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert a román hatóságok azt vizionálták, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

 

/Székelyhon nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak