Betolakodók Kékfény Külföld 

Húszezer migráns vonult végig Róma belvárosán

Mintegy húszezer nagyrészt afrikai migráns vett részt a Róma belvárosában szombaton rendezett tüntetésen, amelyen jogokat, tartózkodási engedélyt és anyagi segítséget követeltek maguknak az olasz államtól, mert szerintük ezek alanyi jogon járnának.

 

A migrációpárti megmozdulás élén a Határ nélküli jogokat – feliratú transzparens haladt. A szervezők szerint több mint 25 ezren, a hatóságok szerint 15 ezren vettek részt a meneten, amely a Termini pályaudvartól indult és a központi Popolo térre érkezett. 

 

A tüntetést az olaszországi baloldali ifjúsági szervezetek, szakszervezetek, valamint a rasszizmus és diszkrimináció ellenes “civilek” rendezték. A menetet többségében afrikai migránsok alkották Szenegálból, Elefántcsontpartról, Maliból és Ghanából, akiknek jó része mindenféle dokumentumok nélkül tartózkodik Olaszországban. 

A tüntetők olaszországi tartózkodási engedélyt,  szociális segély és lakhatást szorgalmaztak maguknak. 

 

“Sem gumibot, sem tenger, sem falak, sem Minniti (az olasz belügyminiszter) nem állít meg bennünket! Nem vagyunk postai csomagok! Mindannyian egy csónakban evezünk!”

– szóltak a “civilek” által felbujtott migránsok magasba tartott feliratai. A tüntetést rendkívüli biztonsági készültség kísérte: a hatóságok a résztvevők táskáit tüzetesen átvizsgálták. A menet békésen zajlott, a migránsok táncoltak és énekeltek is. 

A tüntetésre alakult Határok nélküli jogok szervezet afrikai vezetője elmondta, hogy találkozót kértek Marco Minniti belügyminisztertől. Hozzátette, hogy a migránsok “a globalizáció áldozatai”, és  nem maradhatnak “láthatatlanok”.    

Giulio Macron a tüntetést támogató Olasz Baloldal (SI) nevű felforgató szervezet frakcióvezetője nyilatkozatában  olyan szánalmas blődségeket emlegetett, mint pl: “a szegénység illegális, nem a migránsok, a hajóblokád és a falak számítanak bűncselekménynek, nem az éhezés és háború előli menekülés”. 

A római tüntetés a Modenában péntek este tartott tüntetést követte. Az Emilia-Romagna tartománybeli városban jobboldali megmozdulás zajlott, amely az Olaszországban élő migránsok tervezett állampolgársága ellen tiltakozott.

A rendőrök nem a “civilek” által felhergelt migráns csürhét rendszabályozták meg, hanem a hazájukért kiálló jobboldaliakat támadta meg.

 

/ atv nyomán Patrióta;  Vezető kép: Jacopo Landi / NurPhoto /

Kapcsolódó tartalmak