Belföld Közélet Vélemény 

Hunnia-per: időhúzás vagy közkegyelem?

A Teréz körúti robbantás és a bőnyi tragédiából kifolyólag Budaházyt és a Hunnia-per vádlottjait előállították és rács mögé dugták. Orbán Viktor házi lapja, a Magyar Idők is megírta, hogy az elmúlt idők tragédiái miatt a radikális jobboldalt vette célkeresztbe a TEK és az állam erőszakszervezetei.

Az elmúlt időkben két nagyobb horderejű rendőrökkel szemben elkövetett eset történt, az egyik a Teréz körúti robbantás volt, a másik pedig a bőnyi tragédia. A robbantás után az elkövetőt a Farkasok és az Attila Védvonal Emléktúra résztvevői, illetve szervezői között kerestékmajd eztán történt a radikális jobboldalhoz köthető Győrkös István bőnyi esete, mikor tisztázatlan körülmények között Győrkös lelőtt egy rendőrt, ő pedig hasi lövést kapott.

A tragikus esetek után Orbán Viktor házi lapja, a Magyar Idők is közzé adta azt a fenyegetést, miszerint innentől kezdve bármikor és bárkire rátörhetik az ajtót az állam erőszakszervezetei. Nem sokkal rá Budaházyt és a Hunnia-perben elítélt, házi őrizetben lévő hazafiakat előzetes letartóztatásba helyezték.

Toroczkai kiáll Budaházy mellett.
Toroczkai kiáll Budaházy mellett. /Forrás: Béli Balázs, Alfahír/

Időközben a hazai radikalizmus vezéralakja, Toroczkai László a Jobbikon keresztül törvénymódosító indítványt terjesztett az országgyűlés elé. A Hegedűs Lórántné, Volner János, Z. Kárpát Dániel és Sneider Tamás által aláírt határozati javaslat a 2006-2010 közötti, az állam által indokolatlan önkényt megvalósító fellépés idején elkövetett, politikai indíttatást is magukban hordozó cselekmények megítélésével kapcsolatos jogszabály-módosítások szükségességéről szól.

A határozat értelmében a 2006. szeptember 17-e és 2010. május közötti időszakban a kormány elleni tiltakozás keretében elkövetett cselekmények értékelése során enyhítő körülményt jelentene, hogy az elkövetők motivációja a saját maga által is elismerten hazug és ezáltal a választói akarattal nyilvánvalóan szembehelyezkedő kormánnyal szembeni fellépés volt.

Rendőrállam jött létre az MSZP kormányzása alatt.
Rendőrállam jött létre az MSZP kormányzása alatt.

Toroczkai javaslatát szerdán tárgyalta az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága, miközben több százan demonstráltak a módosítás mellett a Parlament épületénél, de sajnos így sem ment át a törvénymódosítás. A kormánypártiak nem utasították el, hanem tartózkodtak és ezt mindenki tudja, hogy a tartózkodás a gyávák nem szavazata. Ugyanakkor, ezzel szemben a fideszes képviselők a bizottsági ülésen konkrét törvénymódosítást kértek, illetve ő maguk is megpedzegették a Hunnia-perben 125 év fegyházra elítélt hazafiak amnesztiáját.

A bizottsági ülésen a fideszes képviselőktől elhangzott amnesztiára vonatkozó gondolatok bizakodásra és a párbeszéd lehetőségének reményével kecsegtetnek, viszont ne feledjük el, hogy a Fideszről beszélünk. Ebben a sötét és mocskos rendszerben – amely egyre inkább durvábbnak látszik, még a Gyurcsány-rezsimmel összehasonlítva is-, bármi előfordulhat:

1.) az is megtörténhet, hogy az alaptörvény módosításának jobbikos támogatásáért a kormány úgy játssza ki a lapjait, hogy cserében Budaházyt és bajtársait amnesztiában részesítik, ha mára letelepedési kötvények értékesítését nem akarják befejezni.

2.) reális esélyt látunk arra, hogy a Fidesz az MSZP után a végtelenségig próbálja húzni a Budaházyék elleni eljárást. Próbálják altatni a közvéleményt, hogy szépen lassan elfelejtsék, vagy ha szükséges “szélsőjobbos terroristaként” a Jobbikot támadnák vele a Habony-Vajna-Mészáros-médián keresztül.

3.) azon sem lepődnénk meg, hogy mire az éj leszáll már a radikális oldal összes vezetője koholt vádak alapján előzetes letartóztatásba kerül.

 

(Szabó Ákos – Patrióta)

Kapcsolódó tartalmak