Belföld 

Héber tüzérek, cigány pattantyúsok és horvát huszárok a Hunyadi-filmben – nemzetgyalázás és hamisítás 7 milliárdból

A Nándorfehérvári Diadalt meggyalázó alkotás készül 7 milliárd forintból, Andy Vajna és a “nemzeti kormány” jóvoltálból. A Mi Hazánk tiltakozik, de egyre többeknél kiveri a biztosítékot…

A Mi Hazánk méltó filmet követel történelmünk egyik legnagyobb győzelméről – alább olvasható a tiltakozásuk: A Mi Hazánk követeli Andy Vajna filmipari kormánybiztos távozását, miután kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap olyan forgatókönyvet készíttetett Hunyadi Jánosról és a nándorfehérvári diadalról, amely meggyalázza a nemzeti hőseinket, és nem mellesleg olyan elképesztő idiótaságokat tartalmaz, mint a Nándorfehérvárnál állítólag harcoló “horvát huszárok” (akik ekkor még természetesen nem léteztek), vagy a “lovári” (értsd: cigány) “pattantyúsok” és “héber tüzérek” (akik nem csupán 1456-ban, de soha nem léteztek), vagy a babgulyást falatozó Hunyadi, aki persze Amerika felfedezése előtt babot sem ehetett.

A Mi Hazánk a megalakulásakor többek között történelmi filmeket követelt, és örömmel hallottuk, hogy 8 évet követően a kormány végre rászánta magát, hogy az Egri csillagok után évtizedekkel újra lesz a magyar történelmi diadalokat feldolgozó film, erre a magyar adófizetők 7 milliárd (!) forintjából egy ilyen nemzetgyalázó alkotás készül.
A Mi Hazánk minden fórumon megtámadja ezt a forgatókönyvet, követeljük, hogy Európa és a magyar történelem egyik legnagyobb győzelméről méltó film készüljön! – fogalmaz Toroczkai László pártelnök.
Az EchoTV-ben is elemezték a helyzetet:

Egy Facebookon terjedő bejegyzés szerint:
Hunyadi Jánosról szóló filmet készülnek forgatni. Nem akárki a rendező: Szász János. Az a Szász János, ki úton-útfélen a magyar nemzeti jobboldalt gyalázza. Ha ez még nem volna elég: a forgatókönyvet a pesti zsidógyerek, Hegedűs Bálint dobta össze, 94 oldalban, nagyjából oldalanként egy milliót felvasalva ezért. És természetesen magától értetődik, hogy producere a leendő filmnek bizony-bizony maga Andy Vajna a hollywoodi „híresség.” A senki, de akinek pénz szaga van minden lehetséges lyukán.Hát így kezdtem neki felderíteni, hogy mi is születhet ebből a filmből. Évek óta nyavalygok, hogy kellenek a magyar nemzetről szóló történelmi filmek, amelyek bemutatják történelmi alakjaink nagyságát. Amikor azonban megláttam a filmhez társító neveket, tudtam: itt nagy a baj. Lássuk a forgatókönyvet. A forgatókönyv alapból nem Hunyadi János alakjának tulajdonít jelentőséget, sőt valójában mintegy mellékszereplőként jeleníti meg, hiszen csak a forgatókönyv hatvanadik oldalán jelenik meg.Ezzel szemben, az első hatvan oldal „gyönyörűen” taglalja, hogy Faradzs, „a megnyerő külsejű, férfias török aga” elhurcolja a magyar falvakból a magyar gyerekeket, hogy janicsárt neveljen belőlük. És a magyar gyerekek neve: Kócos és Csikó. Itt már kinyílt a bicska a zsebemben! Hiszen ez még lónévnek is gyatra! Nem magyar fiúnévnek! Kócost elrabolja a „deli” török legény, aki később, majd a film vége felé a csatában janicsárként küzd meg Hunyadi katonáival. Nyilván a számunkra oly fontos nándorfehérvári csatáról van szó, 1456-ban járunk. Egyik legnagyobb történelmi büszkeségünk, a tisztaság, a hazafiság, a hazaszeretet és a magyar eszmeiség jelképe. Csakhogy: a filmnek egyáltalán nem ez a lényege.

Az égvilágon semmi köze nincs Hunyadi János nagyságához, egyáltalán nem az a cél, hogy a nagy törökverő hadvezér egyéniségét kiemelje, hanem sokkal inkább az a célja, hogy elferdítse a valóságot, és a lehető legkisebb törpévé kicsinyítse magát a történelmi eseményt is, és természetesen nem utolsó sorban a Hunyadi nagyságát is.

Szóval, a forgatókönyv hatvanadik oldalán jelenik majd meg Hunyadi János, Szilágyi Mihállyal, ki mint tudjuk, Hunyadi sógora, Szilágyi Erzsébet testvére, és akik a csata előtt, figyelem: babgulyást esznek. Nnnna, ettől is elborult az elmém. Utánanéztem, a magyar néprajzi lexikonban is. A lexikon szerint hazánkba Purkirchner György pozsonyi orvos hozta be az első babot, azaz fuszulykát, paszulyt 1560 körül. Azután mintegy százötven évig növényi ritkaságnak és drága eledelnek számított. Nagyjából a 17-ik század végétől válik néptáplálékká. És a nándorfehérvári csata idején 1456-ban járunk! Tehát több mint száz évvel a bab Magyarországon való megjelenése előtt. És Hunyadival babgulyást etetnek a filmben!

De a bicska nem itt nyílt ki legjobban a zsebemben, és az akasztófát nem itt állítottam volna fel, hanem a következő jelenetnél, amikor a forgatókönyvben Hunyadi a törökökkel szemben álló hadseregéhez szól, a következőképpen: „ti bátor katonák! horvát huszárok! lovári pattantyúsok! szerb sajkások! héber tüzérek!” Nemhogy magyar katonáról szó nincs! Hanem hogy annyit nem tud az oligofrén, hogy a lovári és a héber nem nemzet, hanem nyelv. Pedig a zsidónak ezt tudni kellene! Először automatikusan azt mondom erre, hogy ez tisztán és világosan a veleszületett idiotizmus szindróma.

De aztán, ha belegondolok, nyilván az idiotizmus mellett a szándékos magyargyűlölet, a magyar nemzet lekicsinylése, a magyar történelem hamisítása, meggyalázása az egyetlen hajtóerő. Nem érdeke itt senkinek, hogy a Nándorfehérvári diadalt felemeljék, hogy Hunyadi nagyságát tükrözzék, hogy Kapisztrán János önzetlen segítségét, odaadását előtérbe helyezzék, hogy Szilágyi Erzsébet, a szerető asszony férje felé való őszinte lelki támaszát, Hunyadi Mátyás és László anyjának aggódó anyaszerepét kiemeljék. Hogy megértessék a mai fiatalokkal és idősebbekkel egyaránt, hogy a nándorfehérvári csata nagyságát tekintve egyik legnagyobb a szennyes Európa történelmében. Hogy hetven évig a csata után a törökök még ránézni sem mertek Európára. Egyszóval szándékos szenny, szemétdombra való, még tűzgyújtónak is méltatlan!

És ez a film hét milliárd forint. Közpénzből! Épp ezért én speciel itt ragadnám meg az alkalmat és üzennék a tisztelt magyar kormánynak, de ugyanakkor a kulturális bizottságának is, amely tudomásom szerint tizenöt főből áll, és mindenféle tag van benne, még mszp-s, lmp-s, (az égre nézve könyörgöm: mit keres ott Kunhalmi Ágnes és Hiller István?), de még jobbikos is, de ennek ellenére a fidesz tagok vannak többségben: úgyhogy!

Kedves nemzeti kormányunk és annak nemzeti kulturális bizottsága: ha ezt a filmet megengedik leforgatni és lejátszani, ha erre a forgatókönyvre rábólintanak, akkor bizony azt mondom erre, hogy nem liberálisékkal van a baj, hanem önökkel. Mert az azt jelenti: az égadta világon semmivel nem különbek liberáliséknál, semmiféle nemzeti elkötelezettség nincs bennük és nyugodtan befekhetnek útszéli kurvaként az értéktelen liberális közeg megvetett „nagy, meleg”ágyába.

Kovács Sándor, 2018. november 13.

Kapcsolódó tartalmak