Plusz 

Harag napja: elszabadultak az indulatok, már halottak is vannak

Megöltek két palesztin tüntetőt és megsebesítettek 35-öt izraeli katonák a Gázai övezet és Izrael határa mentén pénteken.

 

A palesztin férfiak halálát az izraeli hadsereg is megerősítette. Közlésük szerint több száz palesztin égetett gumiabroncsokat és dobált köveket izraeli katonákra, akik tüzet nyitottak a tüntetés két fő szószólójára.

A palesztin egészségügyi minisztérium az egyik halálos áldozatról közölte, hogy 30 éves volt, neve Mahmúd al-Maszri. A férfi Hán Júnisz település közelében, az izraeli és palesztin területeket szétválasztó kerítésnél tüntetett. A másik halálos áldozatról egyelőre nincsenek részletek.

Az izraeli fegyveres tűzben további 35 palesztin szerzett sebesüléseket, kettőjüknek válságos az állapota – tette hozzá a minisztérium.

A palesztin területeken kirobbant erőszakos tiltakozások nem csak a Gázai övezetre korlátozódnak: Ciszjordániában is összecsapások voltak izraeli katonák és palesztin tüntetők között.

A tüntetések kiváltó oka, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán több évtizedes amerikai politikával szakítva elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Trump bejelentésére számos muszlim ország felháborodottan reagált, több közülük fenyegető hangnemben. A Hamász palesztin mozgalom, amely a Gázai övezetet uralja, egyenesen felkelésre (intifádára) szólított fel, vélhetően ennek hatására törtek ki az erőszakos tiltakozások a palesztin területeken.

A világ számos országában is muszlim tüntetők vonultak az utcára a pénteki ima után. Ciszjordániában, Egyiptomban, Jordániában, damaszkuszi palesztin menekülttáborokban, Libanonban, Törökországban, Pakisztánban, a vitatott hovatartozású Kasmírban, Indonéziában, Malajziában, Szudánban, Tunéziában, Bahreinban és Irakban is többszázas, néhol pedig többezres tömegek tüntettek Trump döntése ellen.

Beszámolók szerint ezeken a tüntetéseken a palesztin területekhez hasonlóan amerikai és izraeli zászlókat, Donald Trumpot ábrázoló képeket és bábukat égettek. “Le Amerikával! Le Izraellel!” – skandálták a demonstrálók beszámolók szerint.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

>> Itt a harmadik intifáda, itt egy újabb világégés? <<

>> Trump alaposan megbolygatta a közel-keleti méhkast <<

 

 

/ hvg.hu és atv.hu nyomán Patrióta;   vezető kép Reuters /

Kapcsolódó tartalmak