Külföld Plusz 

Háborognak a németek az osztrákok magas nyugdíján

Németországban fellángolt a nyugdíjak körüli vita, különösen sérelmezik, hogy egy ugyanolyan bruttó bérű szakmunkás Ausztriában 40 százalékkal több nyugdíjra számíthat, mint Németországban. De nézzük miért jobb a helyzet a sógoroknál. 

A német közszolgálati ZDF televízió csütörtök esti politikai vitaműsora nagy feltűnést keltett. Bemutatták ugyanis, hogy egy ugyanolyan bruttó bérű osztrák munkás 40 százalékkal magasabb nyugdíjra számíthat, mint Németországban dolgozó kollégája. Mindketten évente 50 ezer euró körül keresnek, de a német 2211 eurós (kb 670.000 Ft), az osztrák 2956 eurós (kb 890.000 Ft) nyugdíjra számíthat. (Az alpesi országban nyaralás és Karácsony előtt 13. és 14. havi nyugdíj is jár.)

A jelenséget még a vitaműsorban szereplő szakértők sem tudták elmagyarázni, a Focus.de német portál azonban utánajárt. Szerintük a válasz a két ország nyugdíjrendszerének különbségében rejlik. Az osztrákoknál egyéni nyugdíjszámlák vannak, amelyeken mindig jóváírják a bér 1,78 százalékát. Így ha valaki 40 éven keresztül keres 50 ezer eurót évente, akkor 50*1,78=890 euró kerül oda évente. Ennek a negyvenszerese 35 600 euró, ezt 14 hónapra osztják el, ami 2543 euró/hó (12 hónapra osztva 2966 euró/hó).

nyugdijasok_euroval_rf_1_oszlopos_breaking

Németországban egyébként 18,7, Ausztriában magasabb, 22,8 százalék nyugdíjjárulékot fizet a dolgozó és a munkáltató együtt, különböző arányban. Ezen kívül Ausztriában az önálló tevékenységet végzőket és a hivatalnokokat is bevonták a járulékfizetésbe. Az osztrák rendszer hátránya, hogy a magas nyugdíjakat korlátozzák, ez az évi 70 ezer euró felett keresőket sújtja.

Németországban a járulék és a nyugdíj alacsonyabb, de a dolgozók fizethetnek be még önként pluszban az állami rendszerbe, vállalati vagy magánnyugdíjpénztárakba is, a rendszer több pilléren nyugszik. (Egyébként pontrendszer van, amelyben egy átlagos dolgozó többnyire 40-48 pontot szerez élete során.)

Németországban a bérekhez képest nagyon alacsonyak a nyugdíjak, csak mintegy 50 százalékot tesznek ki. A politikusok egy része ennek további süllyedését szeretné törvénnyel megakadályozni. A kelet-német nyugdíjakat is felzárkóztatnák a nyugatnémet szintre, pedig már most sem túl nagy a különbség. Az idén egyébként bőven infláció felett emelték a német nyugdíjakat a jó gazdasági növekedésnek köszönhetően.

A kelet-német átlagnyugdíj viszonylag magas szintjének részben az az oka, hogy a kelet-németek körében magas volt a dolgozó nők száma, míg Nyugaton a jómódnak köszönhetően többen voltak háztartásbeliek, akiknek most nem vagy alig jár nyugdíj.

(privatbankar)

Kapcsolódó tartalmak