Külföld 

Gyarmati sors: az USA Kecskeméten rettenti el az oroszokat

Gyakorlatilag felvásárolják a kecskeméti katonai repteret, hogy felújítva tudják használni az oroszokkal szemben. 14,5 milliárd forintot költenek a repterünkre.

214 millió dollárt fog elkölteni az Egyesült Államok légibázisainak megerősítésére elsősorban Kelet-Európában, írja az AirForce Timesra hivatkozva a 444.hu. A cél az orosz agresszió elleni védelem, és az elrettentés. A fejlesztéseket Donald Trump december 12-én aláírt költségvetési törvénye teszi lehetővé, ez alapján az USA hadereje Amerikán kívüli területeket vásárolhat és építkezhet.

Ebből a pénzből a legtöbbet Luxemburgban tervezik elkölteni, 67,4 millió dollárt, a második legnagyobb összeget pedig Magyarországon, Kecskeméten fogják elkölteni. Továbbá Norvégia, Izland és más kelet-európai országok is szóba jönnek.

A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison új kifutópályát akarnak majd építeni, és az üzemanyagtároló kapacitást is fejlesztik, írja a lap. A fejlesztéseket az érintett országok kormányaival összhangban tervezik. Nálunk 55,4 millió dollárt (14,5 milliárd forintot) költenének.

Más fejlesztések közül Szlovákia két reptere 24 és 22 millió dollárt kap, egy észt bázis 13,89-et, egy lett 3,85-öt, egy román 2,95-öt, egy norvég 10,3-at és egy izlandi 14,4-et.

/Index nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak