Plusz 

Globális felmelegedés? 10 fokkal melegebb van, mint az átlag

Rendkívüli időjárással köszöntött be a november. Ma éppen tíz fokkal volt melegebb, mint más években ilyenkor. Magyarországon volt olyan hely, ahol 25 fokot is mértek, így nem csoda hogy az emberek pólóban mászkáltak az utcán. A klímakutatók szerint ez már egyértelműen a globális felmelegedés egyik jele, ami rendkívül szélsőséges időjárást hozhat magával. Ez pedig nem csak a környezetünk, de az emberi szervezet számára is megterhelő.


Tavaly ilyenkor már télikabátban mentek az emberek a temetőbe. Idén viszont már többen is pólóban sétáltak az utcákon.

Sőt a fürdőkben is, nemcsak a meleg köntösökben – de anélkül – egy szál fürdőnadrágban is kényelmesen lehetett sétálgatni és a forralt bor sem került még elő, novemberben is jól esett az embereknek a hideg sör. Nem véletlen, volt ahol 25 fok volt.

Dél-Nyugat felől pedig jön a meleg levegő a Kárpát-medencébe – magyarázza a meteorológus. Ennek köszönhető, hogy az ilyenkor szokásos átlaghőmérsékletnél 10 fokkal melegebb van.

„Október november körül 12-13 fokos az átlagos maximumhőmérséklet – ehhez képest most jóval kiemelkedőbb ez a 23-24 akár 25 fokos maximumérték”
– mondta Híradónknak Molnár Anna.

Az átlaghőmérséklet az egész világon növekszik, de a szakemberek azt mondják, hogy a Kárpát medencében még az átlagnál is nagyobb mértékben.

Ráadásul a klímaváltozás nem csak melegebbet, de jóval szélsőségesebb időjárást is eredményez. „Egyre több a hőhullám a nyáron, egyre hosszabbak a hőhullámok, egyre intenzívebbek a zivatarok, egyre több villámlási tevékenységet tapasztalunk, egyre erősebbek a szélviharok, egyre nagyobb károkat okoznak a viharok úgy általában, ezzel együtt ugyanakkor a száradást is látjuk” – vélekedett Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ Kormányközi Klímatestület alelnöke.

Elöntött utcák és térdig vízben járó emberek Velencében. Csak néhány kép az elmúlt hetekből, amely megmutatja mit okoz a szélsőséges időjárás. A klímakutató szerint a globális felmelegedés korántsem normális folyamat: egyértelműen emberi tevékenységek, mint például a fűtés, közlekedés, fosszilis tüzelőanyagok okozzák.

„És nem csak a természetre, a mezőgazdasági termelésre van káros hatással a klímaváltozás, hanem az egészségre is. A szélsőséges időjárás több energiát vesz el, így kiszolgáltatottabbá válik az emberi szervezet is”
– mondja a meteogyógyász.

„A szokásoshoz képest máshogy alakulnak az időjárási folyamatok és sokkal szélsőségesebben és ezért ennek az a következménye, hogy az időjárás érzékenységünk is fokozódik, mert a szervezetünk erre nem tud átállni és egyetlenegy dolog a következménye, hogy egyre többen és egyre komolyabb tünetekkel reagálnak és egyre több problémát fog okozni” – árulta el Pintér Ferenc a Meteo Klinika igazgatója.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint egészen hétvégéig marad a 20 fok körüli rendkívül szokatlan enyhe időjárás. Lehűlés csak a jövő héttől várható.

/ATV nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak