Belföld Közélet Külföld 

G20: még több globalizáció kell és minden okés lesz

A G20 csoport pénzügyminiszterei és jegybank elnökei Washingtonban összeültek, és megállapították, hogy a globalizációval minden rendben van, már tényleg csak egy kicsit kell várni a Kánaánig, de addig még inkább liberalizálni kell a nemzetközi piacot. A Brexitre, Trumpra, meg az AfD-re azért szavaztak milliók, mert csak.

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő országcsoport pénzügyi vezetői nem adtak ki záró dokumentumot, de Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter – mint a csoport soros elnökségét betöltő ország pénzügyminisztere – kijelentette:ő és kollégái egységesek amelletti elkötelezettségükben, hogy elősegítik a nagyobb növekedést ösztönző gazdasági kezdeményezéseket, ugyanis a nagyobb növekedés szükséges az országokon belüli jövedelemkülönbségek növekedése elleni küzdelemhez és a globális stabilitás megteremtéséhez.

Schäuble kijelentette sajtóértekezletén:

“Hiba a globalizáció elutasításaként értelmezni a brit népszavazást, amelynek eredményeképpen az ország kilép az Európai Unióból, vagy hogy az amerikai nép dühe vezetett Donald Trump megválasztásához, vagy hogy bejutott a német parlamentbe a CDU-CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) párt, miközben Angela Merkel német kancellár a korábbinál kisebb többséggel kerül ismét hatalomba.”

 

Hogy e jelenségek egyébként minek köszönhetőek, azt Európa fiskális bölcsétől sajnos nem tudhattuk meg. 

A G20-as megbeszélések bevezetésként szolgáltak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank éves közgyűléséhez.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója szerint a világgazdasági növekedés egyre nagyobb lesz, és várhatóan hat év múlva eléri valaha mért rekordját.

“Ez jó esélyt nyújt arra, hogy megszilárdítsuk a válságból való kilábalást, és javára fordítsuk azoknak is, akik eddig nem élvezték az előnyeit”

– mondta a Valutaalap és az IMF közgyűlését megnyitó beszédében.

“Az országokon belüli jövedelemkülönbségek növekedése egyre nagyobb társadalmi feszültséghez és globalizációellenességhez vezet.”

– figyelmeztetett.

A színfalak mögötti megbeszéléseken az Egyesült Államok ellentétbe került több fontos kérdésben a két nagy globális hitelező intézménnyel. A Trump-kormány például elutasítja a Világbank azon kérését, hogy több pénz szükséges hitelprogramjainak finanszírozásához. Jim Yong Kim, az intézmény elöke azonban figyelmeztetett: bővebb finanszírozás nélkül a bank arra kényszerülhet, hogy harmadával csökkentenie kell fő hitelprogramját.

/ alfahír nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak