Határtalan 

Felvidéken továbbra is tombol a kisebbségi komplexus

Nem változik az állampolgárságról szóló törvény, a szlovák országgyűlés elutasította a független képviselők és az SaS frakció képviselőinek javaslatát. Ez azt jelenti, hogy mindazok továbbra is elveszítik a szlovák állampolgárságukat, akik felveszik egy másik államét.

Az ellenzék azt szerette volna elérni, hogy a jelenlegi jogi norma elfogadása előtti 2010-es állapot legyen érvényben. Az ellenzékiek azt javasolták, hogy a szlovák állampolgárságot csak a személy saját kérésére vehessék el. A képviselők emellett javasolták, hogy azok, akik eddig elveszítették a szlovák állampolgárságukat, anélkül kapják azt vissza, hogy teljesíteniük kelljen a jelenleg érvényes feltételeket.

A képviselők azzal is érveltek, hogy a britek unióból történő távozása esetén a szlovákok így felvehetnék más ország állampolgárságát, de a szlovákot is megtarthatnák.

A szlovák sovinizmus továbbra is akadályozza a kettős állampolgárság felvételét.

A szlovák állampolgárság elvesztését kimondó jogi normát Robert Fico első kormánya fogadta el 2010-ben. Az akkori kabinet a magyarországi törvényre reagált így, amely a határon túli magyarok kettős állampolgárságának elintézését volt hivatott megkönnyíteni. A jelenlegi törvény értelmében az veszíti el a szlovák állampolgárságát, aki felveszi egy másik országét. Ez jelenleg több mint 2700 embert érint.

A törvény elfogadása óta több próbálkozás is volt a jogi norma enyhítésére, de egyik sem járt sikerrel. A törvénnyel az Alkotmánybíróság is foglalkozott, amely azonban nem tudta eldönteni, hogy alkotmányellenes-e. A Belügyminisztérium is jelezte, hogy szeretnének változtatásokat a törvényben, de nem nyújtottak be javaslatot.

 

/Felvidek.ma nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak